Новини

Деница Лазарова: Обучаваме петокласници как сами да решават конфликтите в клас

Млада правистка пише учебник по училищна медиация

Деница на работното си място в Каритас
Деница Лазарова на работното си място в Каритас

Младата Деница Лазарова е пример за българка, учила зад граница, но избрала да работи в родния си град Русе. Тя е правист. Завършила е висшето си образование в Портсмут, Англия, след което е специализирала международни човешки права в Прага. Отскоро обаче работи в Центъра за обществена подкрепа към католическата организация „Каритас“. Занимава се, най-общо казано, с деца в риск: деца с отклонения в поведението и деца, жертви на трафик. Но това, което е погълнало вниманието й, е работата по проект за училищна медиация. Деница ще учи деца от началния курс как да решават проблемите си сами с помощта на избрани от тях медиатори. Всъщност медиаторите са съученици от класа , способни да се ориентират в конфликти и да ги решават. В обучението ще се включат петокласници от петте паралелки на Училището за европейски езици, разказва Дени. За целта Деница пише учебник или ръководство по училищна медиация, на базата на което ще проведе обучението. 26-годишната английска възпитаничка предпочита да го нарича Програма по училищна медиация и възстановителни практики и е в процес на съставянета й. Помага й психологът на „Каритас“ -Русе и нейн колега Александър Панайотов. Програмата ще е близо сто страници и след месец ще е готова като книжно тяло. Включва дванадесет модула, по които, под формата на ролеви игри и други занимания, децата ще разберат какво е медиация и какви са нейните етапи,какви качества трябва да има медиаторът, какво представлява конфликтът, как да се разреши и т.н. Програмата е разработена на базата на новозеландски и американски опит, а пряката работа с децата вече е започнала. Те са избрали своите петнадесет посредника, по трима от всяка паралелка, които ще решават конфликтите в класа и извън училище. Деница и Александър са провели и среща с родителите на училищните медиатори, за да разберат от какви семейства са децата. Сега предстои обучение на 15-те избраници, повечето от които са момчета. Обучението е четиридневно и ще се провежда в офиса на „Каритас“.

Деница и Александър вече започнаха работа с петокласниците от СОУЕЕ
Деница и Александър вече започнаха работа с петокласниците от СОУЕЕ

Самите Дени и Александър са квалифицирани медиатори и са преминали през интензивен обучителен курс, завършил с полагане на изпит и получаване на сертификат.
Извън ангажимента по проекта за училищна медиация, в Центъра за обществена подкрепа Деница работи с близо 34 деца, застрашени от отпадане от училище или с противообществени прояви.
26-годишният специалист мениджър проекти на Каритас-Русе, Деница Лазарова е много симпатично и енергично момиче. Признава, че следването в Англия не е било леко, но със сигурност е калило характера й. Съжалих, че съм избрала да уча в Портсмут. Англичаните не ме приеха добре, не разговаряха с мен, мислеха, че съм циганка, разказва Деница. Понася отношението към нея трудно. Контактува предимно с цветнокожи студенти от Сомалия, Ямайка, Нигерия, спомня си още русенката. Затова пък следването на Осрова й е дало възможност да сравни българите с англичаните и да констатира, че те са много по-организирани от българите. .Деница споделя и голямата си мечта: един ден да работи в Европейския съд за защита на човешките права в Страсбург. За целта обаче трябва да научи френски, казва специалистката по медиация.

Автор: Валентина Караджова

Общо
Деница Лазарова: Обучаваме петокласници как сами да решават конфликтите в клас
Заглавие
Деница Лазарова: Обучаваме петокласници как сами да решават конфликтите в клас
Описание
Младата Деница Лазарова е пример за българка, учила зад граница, но избрала да работи в родния си град Русе. Тя е правист.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker