Новини

Деница Александрова: Нашият мозък учи, когато му е интересно и приятно

Само след 5 седмици можем да проговорим чужд език, казва преподавателката, последовател на метода на известния проф. Лозанов

Деница Александрова: Нашият мозък учи, когато му е интересно и приятно.
Деница Александрова: Нашият мозък учи, когато му е интересно и приятно.

Деница Александрова преподава английски език по метода на сугестопедията. За уникалните възможности на внушението в областта на обучението „Здраве да е” вече писа наскоро, но като анонс за нейната лекция на Международния форум „Здраве, щастие, красота”, който се проведе в Русе през този месец.
Сега искаме да ви предложим едно интервю с обаятелната преподавателка, която знае как чипът в главата ни може за минмум време да усвои маскимум полезна информация. Младата дама от Велико Търново е една от последните ученици на големия български учен проф. Лозанов, бащата на сугестопедията. В родния си град Деница Александрова отваря Музикална и театрална къща на езиците „Дарплей”. През ноември тя ще проведе първия курс по английски език в Русе по метода на сугестопедията. Радващо е, че след нейната лекция русенски учители по английски също се запалиха по методологията на проф. Георги Лозанов.

– Деница, била сте ученичка на проф. Лозанов, разкажете какви впеталения остави той у вас?
– За професор Лозанов бях чувала само. През 2009-2010 година работех в езикова школа в София, когато разбрах чрез интернет, че проф. Георги Лозанов е създал метода сугестопедия, който помага на хората да учат по-бързо. Реших да се поинтересувам и си поръчах книгата му „Сугестология- десугестивно обучение” по интернет. След като пристигна, започнах да я чета, но нищо не разбрах. Беше написана на доста сложен научен език. Тъй като нищо не разбрах от нея, попитах една приятелка, която ходеше в този момент на такъв курс дали мога да присъствам на лекциите на преподавателката, която им води и тя се съгласи. Тогава за първи път видях проф. Лозанов, защото той присъстваше на курса. Направи ми впечатление, че наблюдаваше внимателно, а в междучасието разговаряше с хората, усмихваше се. Тогава казах на преподавателката Ванина, че искам да ми се обади, когато има такъв курс за учители, за да се включа и аз. Един ден тя ми позвъня и ме покани на гости у професора. Той тогава живееше в Рогово. Отидох заедно с моя приятелка. Посрещна ни, искаше да разбере защо искаме да се занимаваме със сугестопедия като преподаватели. Същата вечер имах много силен сън за него. Сънувах, че той и дядо ми са братовчеди (имах много силна връзка с дядо ми). Бяхме си на село и те двамата много се радваха, смееха се. Сънят беше толкова жив, когато се събудих, че си казах, че това е моето нещо и трябва да се занимавам с него, че трябва да запиша този курс. Нямах нужната сума тогава, но майка ми ми помогна. Максимално ме подкрепи и успях да изкарам това обучение.
Първият модул беше с проф. Лозанов. Говореше за сугестията. Начинът, по който представяше нещата, беше изключително интересен и запомнящ се. Говореше така, че всеки да го разбере. Даваше много примери от живота. Слушахме неговите лекции за внушението с огромно удоволствие.
– Той ли ви даде модула, по който да водите курсовете?
Не. По време на втория модул си потопен в друг език, който не знаеш, в продължение на пет дни. Аз учих испански. Идеята е да изпиташ метода върху себе си. След това преминахме към третия модул, където разисквахме фазите на сугестопедията. По време и на трите модула обаче професорът беше там и когато се налагаше обясняваше ясно и просто, с ентусиазъм и страст и много добродушно излъчване. Приличаше на дядо Коледа, няма да ти се скара, ще ти се усмихне и ще те погали по главата. Той беше учен, но познал силата на внушението. Много силен инструмент, с който можеш да постигнеш много. Ние сме потопени в него.
С една приятелка вчера си говорихме, че и двете нямаме телевизор и можем да направим кампания „Махни телевизора, сложи цвете” или „Сложи цвете, махни телевизор”, защото телевизорът е най-големият манипулатор.
Не сте първата, от която го чувам, има изследвания, че тв рекламите и други предавания влияят на подсъзнателно ниво. Споделете какъв опит имате вече със сугестопедията ?
– Още през октомври 2010 г., след като завърших курса, направих първия си експеримент в хола у дома. Бързо се събра група. Имах дъски и всички необходими материали. И така се започна. Първо предложих на моята шефка в езиковата школа, в която преподавах около 7 години, да започнем такова обучение. Тя обаче отказа, защото не вярваше в метода. След това отидох в Габрово, където направих 2-3 курса, а след това пробвах и в родния си град. Първата си група там обучавах в едно уютно арт кафене. Вдъхнових се и реших да пробвам да уча хората с песни. Един приятел научи английски само от песни на „Металика” и сега говори много добре. Вече може би съм изкарала над 20 такива групи. Искам да помагам и в обучението на преподаватели и в разпространяването на метода. Сега пиша книжка как се преподава английски език с песни и как чрез тях човек може да си поддържа езика
– Какви песни използваш?
– Всякакви. В книжката разписвам стъпка по стъпка, например за 90 минути какво може да се прави с една песен. Пълно е с песни, хората обичат музиката, обичат да пеят. Защо тогава да не учим език с песни, защо трябва все с учебници да се учи?
– Каква лексика научават хората на твоите курсове?
– Искам да отбележа, че има специални учебници по езиците. Всеки учебник съдържа по около 2500 думи, които са достатъчни за нормален разговор. Работим с тези 2500 думи, вкарваме ги в диалози. Всъщност човек на активно ниво борави само с някакъв процент от тези думи, но на пасивно ниво той ги знае всичките. Сугестопедията те вдъхновява да искаш да говориш на този език. Така в самото общуване с хора ти искаш и учиш още и още неща.
– Доколко е траен този метод?

В родния си град Деница Александрова отваря Музикална и театрална къща на езиците „Дарплей”.
В родния си град Деница Александрова отваря Музикална и театрална къща на езиците „Дарплей”.

– Траен е. Когато попаднеш в ситуация да водиш разговор, думите започват да ти изкачат като балончета, защото дадена фраза ти си я чувал по време на часовете или си я казвал многократно. Мозъкът е достатъчно разигран, раздвижен, за да може да прави свои собствени комбинации.
– Много често хората се притесняват да говорят на чужд език.
– Чрез сугестопедията тази бариера лесно се преодолява. Не е нужно фразата да бъде казана правилно, важно е да те разберат. Все пак трябва да се има предвид, че в общуването думите имат само 8-10 процента значение, другото е език на тялото, интонация, глас.
– Следите ли как се се развиват хората, които са завършили ваш курс?
– В началото имаме обратна връзка, но на по-късен етап не зная кой какви методи използва, за да продължи да поддържа езика – дали слуша музика, дали чете книги или пък се упражнява в директна комуникация. Каквото и да е, хубаво е да има надграждане. Две мои приятелки написаха книжка за 64 дни, в която има 10 въпроса. Когато седнем на кафе, тези въпроси ни дават отправна точка за диалози. Така се упражняваме и учим сами.
– Какво е различното в преподаването на чужд език чрез сугестопедия?
– Както обясних на лекцията си, за разлика от другите начини при този метод още в началото учителят чете една пиеса, голям текст. Първият път много бавно, а после по-бързо, така че учениците да чуят и усетят спецификата на слятата реч. Междувременно курсистите имат пред себе си текста на чуждия език и неговия превод. По този начин ние не учим лексиката и граматиката изолирани, сами за себе си, както е обичайно, а в определена зависимост, на базата на асоциативността, във взаимовръзка. Да речем, думата „вода” винаги я свързваме с много други думи, които назовават нейните качества и функции, употреба, разпространение, видове и т.н. Нашият мозък запомня благодарение на връзките, които изгражда, така че методът използва тази особеност и затова залага на подобието, на асоциативността. Така думите, които са в подсъзнанието ни, лесно излизат, когато ни трябват. По метода на проф. Лозанов усвояването на езика става неусетно чрез влизане в роля, чрез забавление, използваме и музиката. Не се акцентира на грешките, за да не се получи блокаж. Напротив, ние насърчаваме нашите ученици и те добиват самоувереност, развързват си езика.
По отношение на граматиката в самата пиеса има изнесени малки островчета- например всяко едно глаголно време го има –но то не е акцент, а се поднася периферно. С табла по стените, с песен за всяка граматическа структура. В сугестопедията не се анализира много-много. На английски има една поговорка, която гласи: „Който много анализира, той се парализира”.
Деница, на лекцията си спомена, че сугестопедията изисква от страна на преподавателя разкрепостено мислене и доза артистичност. Самата ти имаш такова излъчване, а и Къщата за езици, която си отворила, има определения „музикална” и „театрална”. Музиката и театърът ли са твоите хобита?
– Може да се каже. Занимавам се с театър на импровизациите. Имаме театрална група. Събираме се веднъж седмично. Мислим да направим скоро представление във Велико Търново. Мисля, че театърът на импровизациите е занимание, което дава шанс на човека да отвори неочаквани възможности пред него. Запознах се с този метод в София и ми стана много любим, сега е моята страст. Освен това водя сеси по йога на смеха, това пък е нещо, което изключително ме разтоварва и зарежда положително. От години танцувам народни танци, а от известно време и салса. Както виждате, обичам да се забавлявам.
– Това ли е тайната на успеха в ученето?
– Разбира се, това е част от тайната. Нашият мозък обича да учи, когато му е приятно и интересно.

Общо
Деница Александрова: Нашият мозък учи, когато му е интересно и приятно
Заглавие
Деница Александрова: Нашият мозък учи, когато му е интересно и приятно
Описание
Само след 5 седмици можем да проговорим чужд език, казва преподавателката, последовател на метода на известния проф. Лозанов
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker