МедицинатаНовини

Депресията ни състарява

Хората, страдащи от депресия са с повишен риск от заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания

Когато клетките се делят, теломерите стават все по-къси.
Когато клетките се делят, теломерите стават все по-къси.

Депресията може да ни направи физически по-стари, като ускори процеса на стареене на клетките, доказва ново проучване. Лабораторните тестове показват, че клетките  изглеждат остарели при хора, които са сериозно депресирани.
Тези видими разлики в мерките на стареенето на клетките се наричат дължина на теломерите и не могат да бъдат обяснени с други фактори, като например дали дадено лице е пушило. Констатациите, направени въз основа изследването на повече от 2000 души са публикувани в журнала по Молекулярна психология.
Експертите вече знаят, че хората с депресия са изложени на повишен риск от свързани с възрастта заболявания като рак, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови изменения. Това може да се дължи отчасти на нездравословен начин на живот, като например употребата на алкохол и липсата на физическа активност. Но учените подозират, че депресията се отразява върху нашите клетки.
За да проучи това, Жустин Верховен от Университетския медицински център в Холандия заедно с колеги от САЩ, убеждава 2407 души да участват в проучването. Повече от една трета от доброволците са били депресирани в момента, една трета са преживели тежка депресия в миналото, а останалите никога не са били депресирани.
Доброволците били помолени да дадат кръвна проба на изследователите, която да бъде анализирана в лаборатория за признаци на стареенето на клетките.
Изследователите са търсили промени в структурите дълбоко в клетките, наречени теломери. Те определят таван за края на нашите хромозоми, в които се намира ДНК-то. Тяхната задача е да се спре всяка нежелана загуба на този жизненоважен генетичния код. Когато клетките се делят, теломерите стават все по-къси. Измерването на дължината им е начин за оценяване на стареенето на клетките. Хората, които са, или са били депресирани, имали много по-къси теломери от тези, които никога не са страдали от това заболяване, доказва проучването. Тази разлика се оказва видима, дори и след лайфстайл различия, като например злоупотребата с алкохол и пушенето, които също са били взети предвид. Освен това най-тежко и хронично депресираните пациенти са имали най-късите теломери.
Д-р Верховен и нейните колеги предполагат, че съкратените теломери са следствие от реакцията на организма, която е причинена от депресията. „Това мащабно изследване дава убедителни доказателства, че депресията е свързана с няколко години на биологично стареене, особено сред тези с най-тежки и хронични симптоми“, допълват още те. Но не е ясно дали този процес на стареене е вреден и дали може да се промени.
Експертът д-р Анна Филипс от университета в Бирмингам е изследвала ефектите на стреса върху дължината на теломерите. Тя казва, че тяхната дължина не подсказва последователно други ключови показатели като риска от смърт.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker