Начало - Медицината - Депресията ни състарява

Депресията ни състарява

Хората, страдащи от депресия са с повишен риск от заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания

Когато клетките се делят, теломерите стават все по-къси.

Когато клетките се делят, теломерите стават все по-къси.

Депресията може да ни направи физически по-стари, като ускори процеса на стареене на клетките, доказва ново проучване. Лабораторните тестове показват, че клетките  изглеждат остарели при хора, които са сериозно депресирани.
Тези видими разлики в мерките на стареенето на клетките се наричат дължина на теломерите и не могат да бъдат обяснени с други фактори, като например дали дадено лице е пушило. Констатациите, направени въз основа изследването на повече от 2000 души са публикувани в журнала по Молекулярна психология.
Експертите вече знаят, че хората с депресия са изложени на повишен риск от свързани с възрастта заболявания като рак, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови изменения. Това може да се дължи отчасти на нездравословен начин на живот, като например употребата на алкохол и липсата на физическа активност. Но учените подозират, че депресията се отразява върху нашите клетки.
За да проучи това, Жустин Верховен от Университетския медицински център в Холандия заедно с колеги от САЩ, убеждава 2407 души да участват в проучването. Повече от една трета от доброволците са били депресирани в момента, една трета са преживели тежка депресия в миналото, а останалите никога не са били депресирани.
Доброволците били помолени да дадат кръвна проба на изследователите, която да бъде анализирана в лаборатория за признаци на стареенето на клетките.
Изследователите са търсили промени в структурите дълбоко в клетките, наречени теломери. Те определят таван за края на нашите хромозоми, в които се намира ДНК-то. Тяхната задача е да се спре всяка нежелана загуба на този жизненоважен генетичния код. Когато клетките се делят, теломерите стават все по-къси. Измерването на дължината им е начин за оценяване на стареенето на клетките. Хората, които са, или са били депресирани, имали много по-къси теломери от тези, които никога не са страдали от това заболяване, доказва проучването. Тази разлика се оказва видима, дори и след лайфстайл различия, като например злоупотребата с алкохол и пушенето, които също са били взети предвид. Освен това най-тежко и хронично депресираните пациенти са имали най-късите теломери.
Д-р Верховен и нейните колеги предполагат, че съкратените теломери са следствие от реакцията на организма, която е причинена от депресията. „Това мащабно изследване дава убедителни доказателства, че депресията е свързана с няколко години на биологично стареене, особено сред тези с най-тежки и хронични симптоми“, допълват още те. Но не е ясно дали този процес на стареене е вреден и дали може да се промени.
Експертът д-р Анна Филипс от университета в Бирмингам е изследвала ефектите на стреса върху дължината на теломерите. Тя казва, че тяхната дължина не подсказва последователно други ключови показатели като риска от смърт.

Коментари

Преминете на горе