Деца и родителиНовини

Плетените играчки на Деси са като любопитни деца, които искат да разкажат историите си

Русенката е единствената в града, която плете на една кука кукли, вярва, че всяка си има душа

Плетените играчки на Деси са нетрадиционни, но много красиви
Плетените играчки на Деси са нетрадиционни, но много красиви

Плетените играчки на Деси са много различни от традиционните в детските магазини и още при първата среща с тях приковават погледа. Изглеждат като любопитни дечица и животинки, готови да ти разкажат своята история. Кой би повярвал, че на една кука с прежда могат да се изплетат такива арт играчки, които могат да доставят радост на малки и големи. Преди седем години и самата Деси не е подозирала, че е възможно, но сега, след като е създала над сто плетени играчки и продължава да прави нови и нови, си дава сметка за формулата на успеха.
Всичко започва след раждането на малкия й син, Доброслав, когато Деси открива своето хоби, контактувайки с други майки във форума БГ Мама. Попада на подфорума Плетива и за първи път вижда дрехи, аксесоари и кукли, направени на една кука. Любопитна е и решава да пробва ,въпреки че не знае да плете, освен като е била ученичка в часовете по трудово. От обяснения на други майки и от видеоклипове в мрежата, научава как се плете. Разбира че може, когато изплита първата си играчка мече. Излага го на щанд за благотворителни продажби, и то се купува, после прави второ и то също се харесва.
По онова време Десислава Димитрова е сред лидерите на русенската група към организацията Движение на българските майки. Заедно с още две-три като нея, младите жени правят благотворителни базари, карнавали и други акции, за да набират средства за децата от домовете в Брестовица и русенския Майчин дом. Всичко това вече е затворена страница, защото и домовете вече са закрити, а и по ред причини, организацията на русенските майки не е така активна. Останал е споменът за свършеното: закупена апаратура за новородени и детски легла за Майчин дом, техника, ученически пособия и храни за децата от дома в Брестовица, споменът за карнавалите в „Рига“ и Военния клуб, където се събират стотици деца и родители.

Додо - синът на Деси с любимите си играчки
Додо – синът на Деси с любимите си играчки

Сега Деси е 40-годишна и има малко магазинче, в което продава своите плетени играчки, дрехи и аксесоари. Със сигурност е единствената в Русе, която плете кукли на една кука. В интернет е открила и други майки като нея, но те са от други краища на страната. Ако случайно минете край магазинчето, скрито зад мастит павилион на автобусна спирка, ще видите любопитните очи на плетените й кукли и животинки, които надничат през прозореца.
Деси признава, че идеите за дадена играчка се раждат най-често в съня й. В такива случаи бърза да ги нахвърля на рисунка, за да съхрани образа. Други играчки са вдъхновени от малкия й син, Додо, който е автор на част от проектите за играчки. 8-годишното момче дори е дало списък с имена на анимационни герои, които майка му трябва да реализира. Списъкът на Додо бил дълъг и, освен любими герои от филмчета, в него влизали модели на автомобили и самолети, разказва майка му.

Работният процес за Деси е много приятен
Работният процес за Деси е много приятен

Обикновено една играчка става за три дни работа, но Деси има предвид три дни по дванадесет часа яко плетене. Когата започва работа, си мисли за кого е предназначена дадена кукла, мече или мишка. Ако детето е малко, плетената играчка на една кука е от 100% памучна прежда. Играчката трябва да е мека, удобна за хващане, а формата й да е изцяло изплетена, така че да не може да се откъсне част от нея. Ако играчката е предназначена за по-голямо дете, тя е от смес на памучна и акрилна прежда , крайниците могат да са подвижни, а дрехите и обувките да се свалят. За Деси предимствата на играчките, изплетени на една кука, са много: те са обемни, повърхността им е твърда и определено са по-красиви от традиционните играчки в магазина. Аз съм един скулптор, който извайва плетени форми, шегува се тя. Деси е убедена, че всяка нейна кукла или играчка е уникална. И да иска, не може да направи отново същата и така всяка следваща е различна от предходната. Някои от играчките се раждат с имената си, като куклите Мариска, Доли, Марти. Но онова, което е най-характерното за Десините играчки, е че куклите нямат уста. Това решение е съзнателно взето от дизайнерката, която смята, че очите трябва да бъдат оставени да говорят сами за себе си, защото те най-добре изразяват характера на куклата и нейните емоции. Освен това Деси вярва, че всяка кукла си има душа, която я отличава от останалите. Хората пък, които притежават нейни играчки, са категорични, че Десините арт кукли са различни и не могат да бъдат сбъркани с други. Държа на качеството на изработката, за мен не е важно да продам на всяка цена играчка, а хората да дойдат отново при мен, казва Деси Димитрова.

Автор и снимки: Валентина Караджова

Общо
Плетените играчки на Деси са като любопитни деца, които искат да разкажат историите си
Заглавие
Плетените играчки на Деси са като любопитни деца, които искат да разкажат историите си
Описание
Плетените играчки на Деси са много различни от традиционните в детските магазини и още при първата среща с тях приковават погледа
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker