НовиниХранене и спорт

Всяко евро за спорт, пести три евро за здравни услуги

Русе обяви кандидатурата си за Европейски град на спорта през 2016 г.

Анализите на предходни градове, носители на тази престижна титла, сочат, че всяко евро, инвестирано в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги
Анализите на предходни градове, носители на тази престижна титла, сочат, че всяко евро, инвестирано в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги

Русе официално представи кандидатурата си за Европейски град на спорта през 2016 г. пред международна комисия, председателствана лично от президента на Федерацията на европейските градове и столици на спорта – Джан-Франческо Лупатели.
Анализите на предходни градове, носители на тази престижна титла, сочат, че всяко евро, инвестирано в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги. От друга страна, всяко евро, инвестирано в Европейски град на спорта, се възвръща като 14,8 евро от инвестиции в свързани бизнес сектори, в това число хотелиерство, ресторантьорство, развлекателни индустрии, недвижими имоти и т.н.
В своята кандидатура Русе залага на активна политика за насърчаване на масовия спорт, обхващайки всички възрастови и социални общности в града. За богатия календар от спортни събития през 2016г. ще допринесе и активната инвестиционна програма на Общината, която предвижда изграждането на нови спортни площадки, съоръжения за фитнес на открито, спортни игрища, както и реконструиране и модернизиране на съществуващите спортни бази.

Русе официално бе обявен за град - кандидат
Русе официално бе обявен за град – кандидат

По повод настоящата кампания кметът на Русе Пламен Стоилов заяви, че кандидатурата на Русе за „Европейски град на спорта 2016“ е от изключителна важност за развитието на града. Той допълни, че масовият спорт, обхващащ всички възрастови групи, е от огромно значение за превръщането на Русе в спортен център. По думите на кмета именно тази масовост спомага откриването на истинските спортни таланти, защото за да има високо спортно майсторство трябва да се предостави възможност на всеки, който желае да тренира, да го направи. Кметът допълни, че ще се изградят нови спортни площадки, съоръжения за фитнес на открито, спортни игрища, ще се реконструират и модернизират настоящите спортни бази, ще се подкрепя още по-сериозно спортната дейност в града. Г-н Стоилов каза и че Община Русе се радва на голяма подкрепа от страна на правителството и в частност от Министерството на младежта и спорта, чиито думи потвърди по-късно в своето изказване зам.-министърът на младежта и спорта. Каменов заяви, че е щастлив, че Русе за пореден път доказва своя стремеж към развитие и утвърждаване. Именно поради тази причина дунавският град се радва на съдействие от Министерството.
Президентът на Федерацията на европейските градове и столици на спорта, г-н Лупатели, изказа своите впечатления от посещението си, като не скри положителните си емоции. Като част от комисията, той заяви, че трябва да бъде обективен, затова отчете факта, че по отношение на спортната дейност в града е направено много и че с добра администрация и спортни поддръжници, предстоят още по-добри резултати.
При бъдещо присъждане на престижната титла ще се повиши видимостта на града в европейски мащаб, като всички спортни събития през 2016-та година, планирани в Русе и включени в концепцията за кандидатстване, ще имат европейска популярност от най-висок ранг. Състезанията ще бъдат подкрепени от Европейската комисия, така че градът на спорта да бъде посетен от много гости от страните от ЕС, което води след себе си и редица вторични ползи както за развитие на спорта, така и за местната икономика.

Общо
Всяко евро за спорт, пести три евро за здравни услуги
Заглавие
Всяко евро за спорт, пести три евро за здравни услуги
Описание
Анализите на предходни градове, носители на тази престижна титла, сочат, че всяко евро, инвестирано в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker