Новини

Разводът води до сърдечен пристъп

Жените са в по-голям риск от мъжете

Разводът може да бъде свързан с повишен риск от сърдечен пристъп, особено при жените.
Разводът може да бъде свързан с повишен риск от сърдечен пристъп, особено при жените.

Разводът може да бъде свързан с повишен риск от сърдечен пристъп, особено при жените. Това е изводът от едно проучване направено съвсем скоро.
Изследователите използват национално представителна извадка от 15 827 възрастни между 45 и 80, всички от които са били женени по време на експеримента, или преди това. Проучването, публикувано в Циркулация: Сърдечносъдова система – качество и резултати, започнало през 1992 г., а участниците са били интервюирани на всеки две години до 2010 г. Около една трета от хората в изследването са били разведени поне веднъж в живота си.
По време на последващите действия от 1211 от участниците – около 8 на сто са получили инфаркт. След отчитане на възраст, раса или етнически произход, затлъстяване, хипертония, тютюнопушене, консумация на алкохол и други фактори за здравето и начина на живот, учените са установили, че в сравнение с една жена, която е била омъжена през целия период на изследването, друга, която пък, която се е развела веднъж има 24 процента повече риск да получи сърдечен удар. Тези, които са били разведени два пъти – рискът им се повищава със 77 процента а тези, които са имали възможността да се оженят повторно, рискът им спада на 35 процента.
При мъжете, само тези, които са разведени повече от веднъж са имали повишен риск от около 30 на сто. Мъжете, които са останали женени, или които са се оженили повторно не са имали повишен риск. „Разводът не е класически рисков фактор, като пушенето или високото кръвно налягане“, казва водещият автор Матю Дюпри, доцент по социология в Университета Дюк. „Но ние се надяваме, че възпитателите и широката общественост ще имат по-голямо разбиране за това как стреса от развода може да повлияе на живота.“

Общо
Разводът води до сърдечен пристъп
Заглавие
Разводът води до сърдечен пристъп
Описание
Жените са в по-голям риск от мъжете
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker