Новини

Дизайнерска дрога поразява децата, дилърите влязоха в училище

9 от 10 момичета посягат към наркотиците, защото искат да бъдат харесвани

Дизайнерска дрога - „весел“ чай – марихуана, „поръсена“ със синтетична дрога.
Дизайнерска дрога поразява децата ни, все по-рано те започват да употребяват наркотици.

Дизайнерска дрога поразява децата ни, все по-рано те започват да употребяват наркотици. При това синтетичните опиати са много опасни, защото: намират се лесно, струват евтино и поразяват мозъка. Ако до неотдавна дилърите се въртяха около училище, сега те са вътре в училище. Учудващо е, че отличници с широки интереси, младежи, на които не им липсват пари, започват да продават наркотици на съучениците си. Това заяви експертът Петьо Петков от сектор „Наркотици“ на СДВР в предаването „Преди обед“.

Все по-често тийнейджърите ги зарибяват с „весел“ чай – марихуана, „поръсена“ със синтетична дрога. Според доц. Маргарита Гешева от „Пирогов“ този чай съвсем не е безобиден, поразява централната нервна система и нерядко се случва младежи да изпадат в кома. Обикновено това се случва по време на купони, най-често в заведения, където употребата на подобни вещества е част от „етикета“ на компанията.
„Още от шести клас, 12-годишен, започнах с марихуана, по-късно преминах на хероин, една година го смърках, 4 години го употребявах венозно….после започнах метадонова програма, но едновременно употребявах и други наркотици. През 2014-а спрях метадона и го смених с алкохол и метамфетамини, тогава най-много деградирах“ – разказа в студиото на тв предаването 26-годишният Иво Петров от Русе своята лична история, преди да започне да се лекува в Центъра на Желяз Торлаков в Банкя до преди 3 месеца. През последните 2 години на метамфетамини младият мъж живеел по схемата „работа- душ- друсане по барове цяла нощ – отново на работа“. И всичко това почти без сън. Днес признава: „За две години мозъкът ми се изпържи, две думи не можех да свържа, изпаднах в параноя.“
Иво споделя, че е правил няколко пъти опити да откаже наркотиците, но безуспешни, защото тогава не си е признавал, че е зависим. „Едва когато си признах зависимостта, започна лечението ми и този път се надявам, че то ще бъде успешно“ – заяви русенецът. „Да осъзнаеш, че си зависим, е първата стъпка, после трябва да поискаш да бъдеш здрав, красив, с чиста коса, да можеш да се контролираш“- споделя и журналистката Весела Тотева, която наскоро издаде книгата „Падение и спасение“, в която разказва за своя живот с хероина и как се отказва от наркотика. Според нея дрогата е зъл дух, който влиза в теб и те прави свой роб.
Противно на обичайно разпространеното в нашето общество мнение, подвластни на наркотиците не са единствено деца на разбити семейства, хора с ниско образование, безпризорни, т.е няма застраховани. Нито Иво, нито Весела са от маргинализираните групи.
Децата посягат към дрогата, защото е модерна и им „помага“ да станат част от групата, да се чувстват уверени, да решават проблемите си, обясняват специалистите. „Семейството е от изключително значение. За това дали едно дете ще тръгне след наркотиците или не, зависи от броя на вечерите, прекарани заедно с родителите, от разговорите с тях.“ – коментира полицаят. А Желяз прекрасно обобщава: „Родителите много обгрижваме децата си, но не ставаме близки с тях, така и не разбираме какво ги вълнува, какво ги плаши.“ Детето трябва има цели, мечти, да се чувства обичано. Едно допитване установило, че 9 от 10 момичета посягат към наркотиците, защото искат да бъдат харесвани. Не рядко така компенсирали съмненията във външния си вид, защото например са пълни. При момчетата на първо място също е харесването, но в социален смисъл – да бъдат част от групата.
На въпроса какво да се прави, когато е ясно, че детето опитва наркотици, специалистите предупреждават, че пробването на дрога още не значи зависимост.
Границата, разбира се, е много тънка. Кога се прекрачва, трудно може да се каже. Затова възрастните трябва да са много наблюдателни, добре да се запознаят с наркотичните вещества и тяхното въздействие, за да направят правилна преценка. Те трябва да са особено бдителни по време на ваканциите и празниците. Ето сега, предстоят коледни и новогодишни празници. Време, през което тийнейджърите обикновено купонясват. Къде и с кого се събират, къде ходят, какво правят, разговарят ли с вас или се затварят в себе си, дистанцират се, лъжат или пък проявяват агресия, изпадат в депресия. Това са само някои от признаците, на които родителите трябва да обърнат внимание.
Нищо няма да постигнем, ако изпаднем в паника или започнем да морализаторстваме, съветва Желяз Торлаков. Да говорим за вредата от наркотиците, също няма ефект. Страшните картинки върху цигарените кутии например са отказали от тютюна под един процент от пушачите. Когато вземат синтетична дрога, младите хора чувстват прилив на сили. Амфетамините и метамфетамините потискат умората и сънливостта, водят до загуба на апетит и най-важното …до повишена самооценката. В началото е хубаво, затова младите хора лесно ги зарибяват по купони и в училище.
Но страшното идва после – когато експериментът става зависимост.
Със дизайнерската дрога много бързо се стига до необходимост да се увеличи дозата,за да се получи желания ефект. Синтетичните вещества развиват не толкова физическа, колкото психическа зависимост, защото действат на централната нервна система. Редовната им употреба обаче води до безпокойство, раздразнителност, загуба на тегло, тревожност, агресивност, физическо изтощение, увреждане на бъбреците и черния дроб. Често се стига до параноя, състоянието прилича на пароноидна шизофрения.

Общо
Дизайнерска дрога поразява децата, дилърите влязоха в училище
Заглавие
Дизайнерска дрога поразява децата, дилърите влязоха в училище
Описание
9 от 10 момичета посягат към наркотиците, защото искат да бъдат харесвани.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker