Новини

Не подценявайте хремата!

Хремата може да доведе до усложнения, ако не се лекува
Хремата може да доведе до усложнения, ако не се лекува

Досадна, изнервяща, уморителна – такава е хремата. Затруднява дишането, променя гласа и тормози очите ни. Всичко това може да продължи с дни. Как да се справим с хремата в сезона на настинките?

Вече е факт – хремата ви е притиснала и не спира да ви тормози. Вместо да се предавате и примирявате, сега е моментът да предприемете точните мерки и да отвърнете на удара.

Капки, спрейове и физиологични разтвори са враговете на хремата.Най-лесно е да отидете до аптеката и да си купите капки за нос или все по-популярните спрейове срещу хрема. Но грешката, която повечето болни правят, е да бързат да си издухат носа, малко след като са си сложили от лекарството. Така активните вещества нямат време да проявят своето действие, в резултат от което така желаното облекчение не настъпва. Когато се използват капки, те трябва да се поставят така, че възможно най-малка част да попада в гърлото. Това е нужно, от една страна, за да се избегнат нежеланите ефекти от приема през устата на съответния продукт, от друга ,да имаме достатъчно лекарствено средство на точното място”, съветва ни един от магистър-фармацевтите на аптеки „Астра” Анелия Йорданова.

Характерно за голяма част от препаратите за лечение на хрема е, че съдържат като активна съставка някой от т.нар. деконгестанти.Те се отличават с бързо и мощно действие и са предпочитани от пациентите. Техен сериозен недостатък е, че нарушават нормалното кръвоснабдяване на носната лигавица, което при продължително приложение води до нейното изсушаване и в по-тежки случаи до атрофия. За това към такива лекарства се добавят овлажняващи компоненти,като например хиалуронова киселина,която намалява този нежелан ефект. Въпреки това, такива лекарства не бива да се използват повече от седмица без прекъсване.

Освен деконгестанти, за намаляване на носната секреция и отбъбване на лигавицата на носа, се употребяват широко антихистамини. Прилагат се като самостоятелно, така и включени в състава на комбинирани продукти. Съдържат се и в почти всички лекарства за намаляване на симптомите на грип и настинка.

Някои лекарства за лечение на хрема съдържат етерични масла.Това ги прави подходящи и за по-продължителна употреба, както и за възстановяване на носната лигавица, увредена от деконгестанти, сух въздух или други вредни въздействия.

При наличие на гъсти и жилави секрети в носа удачна е употребата на спрейове, съдържащи морска вода или физиологичен разтвор с цел втечняването и изхвърлянето на последните.

В лечението на хремата имат приложение и някои муколитици, като ацетилцистеин. Те спомагат за разводняването на жилавите секрети и по-лесното им отделяне.

При липса на лечение острият ринит може да се усложни и да прогресира до остър бактериален риносинуит, с предпоставки за хронифициране и по-тежко протичане. Затова не подценявайте хремата и реагирайте навреме!

Магистър-фармацевт
Анелия Йорданова

Аптеки „Астра

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker