Начало - Новини - Лекарите излизат на символичен протест на професионалния си празник

Лекарите излизат на символичен протест на професионалния си празник

Медиците призовават колегите си от цялата страна да ги подкрепят

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест на професионалния си празник и Световен ден на здравето – 7 април.

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест на професионалния си празник и Световен ден на здравето – 7 април.

 

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест на професионалния си празник и Световен ден на здравето – 7 април. „Причината за протеста, който ще изразим под символична форма е новата методика за финансиране на лечебните заведения. Тя променя философията на целия здравноосигурителен модел и на възможността пациентът свободно да избере в коя болница и при кои конкретен лекар да се лекува“, заяви на пресконференция в Пресклуба на БТА днес д-р Бойко Миразчийски, председател на Българска болнична асоциация.
На нея присъстваха и други представители на асоциацията – Андрей Марков-зам.-председател, Иван Тодоров от Медицински комплекс „Щерев“, д-р Михаил Зортев от МБАЛ „Света София“, както и доц. Стайко Спиридонов, Председател на Национална асоциация на частните болници в България, които заявиха, че в лечебните заведения, които ръководят и на които са представители също ще протестират днес.
Д-р Бойко Миразчийски и всички присъстващи членове на асоциациите, призоваха всички болници и техните служители в страната утре да ги подкрепят, като изкажат недоволството си от новата методика и закачат на реверите си протестна лентичка. „Няма да спираме да работим, но трябва да изразим мнението и несъгласието си с новата методика. Настояваме тя да бъде отменена и ако нашият протест не се чуе ще продължим с действията си и в съда“, уточни д-р Миразчийски.
Председателят на Националната асоциация на частните болници в България доц. Спиридонов предложи и 5 основни стъпки за реформа в здравеопазването.
„Това са остойностяването на медицинските услуги, обездържавяване на НЗОК и постепенна демонополизация, промяна на Закона за съсловните организации с връщане на Националните медицински институти с държавно финансиране. Либерализация в здравеопазването –повече държава към контрола и регулация, и повече пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар и достъп до медицински услуги с държавна, а не с административна регулация“.
Зам.-председателят на Българска болнична асоциация Андрей Марков коментира, че в
новата методика може би има рационална основа, но създава безкрайни проблеми пред всички лечебни заведения. „Административното ограничаване на избора на пациента, къде да се лекува ще доведе само до корупционни практики.
Връщането на командно-административни методи в здравеопазването не би довело до нищо добро, а методиката за която става въпрос насочва и навежда именно към подобни действия“.
Всички представители на болнични заведения се обявиха и около становището, че Новата методика и нейната тежест ще падне най-вече върху пациента и неговото свободно право на достъп до най-доброто лечение.

Лекарите излизат на символичен протест на професионалния си празник
Медиците призовават колегите си от цялата страна да ги подкрепят

Коментари

Преминете на горе