Новини

Влияе ли Facebook на самочувствието ни?

Активните потребители на социалните мрежи са по-склонни да се ангажират с нездравословен начин на отслабване

Големият дебат за социалните мрежи и психичното здраве продължава, благодарение на ново изследване излязло тази седмица, което разглежда как младите жени използват Facebook и какъв е рискът да започнат вредна диета.
Големият дебат за социалните мрежи и психичното здраве продължава, благодарение на ново изследване излязло тази седмица, което разглежда как младите жени използват Facebook и какъв е рискът да започнат вредна диета.

Големият дебат за социалните мрежи и психичното здраве продължава, благодарение на ново изследване излязло тази седмица, което разглежда как младите жени използват Facebook и какъв е рискът да започнат вредна диета. Оказва се, че има малко общо с това колко време прекарва човек онлайн, а по-скоро с това как една жена използва социалните медии.
След проучване сред 128 жени в колежанска възраст, изследователите, които публикували изследването си в августовския брой на „Журнал за здравето на подрастващите“, открили, че много активни потребители на Facebook са по-склонни да се ангажират с нездравословен начин на отслабване, поведение подобно на тъпченето с храна или използването на хапчета за отслабване, но само ако са използвали Facebook, за да се сравняват с другите.
Фейсбук общуването е като нож с две остриета“, обяснява авторът на изследването д-р Стефани Зервас, асистент-професор по психиатрия в Университета на Северна Каролина, във Факултета по медицина. „Ако използвате Facebook като база за сравнение на тялото ви с тези на всички останали хора онлайн, това е наистина рисковано и се свързва често с безразборно хранене. Но ако го използвате, за да изградите една социална мрежа с хората около вас, това действително може да бъде продуктивно, защото намалява самотата и създава връзки., казва специалистът.
Подвеждащо е, че човек може да не обърне внимание как навикът да преглежда собствените си снимки и тези на неговите приятели му вреди, казва д-р Зервас. „При проучването момичетата описаха опасенията си- а те са свързани с външния им вид на общи снимки, в които те са били маркирани. Те не винаги искали някой от тези снимки да бъдат качени в нета“, разяснява още изследователката. „Участничките в изследването признавали, че размаркирали себе си в снимките на свои приятели или молели същите тези хора да ги свалят, вместо да коментират неща като:“ Аз изглеждам толкова дебела на тази снимка.“
И така, как точно да разберете дали вашите уеб навици могат да ви струват самочувствието? Зервас препоръчва да проверите себе си със следните въпроси:
Публикувам тази снимка, за да я споделя или за да се сравня?
Показването на една добре осветена, под добър ъгъл снимка по бански, с надеждата да съберете положителни коментари може да не оправдае вашите очаквания, отколкото, ако да речем, публикувате даден момент от дипломирането на малката си сестра, споделя д-р Зервас. „Наистина мислете внимателно за това какви снимки публикувате онлайн,“ добавя авторката на изследването. „Публикувате селфита или споделяте специалните моменти от живота си? Тези неща могат да бъдат много различни.“- продължава д-р Зервас.
Какво ме мотивира да харесам снимката на някой друг?
„Едно от нещата, които карам студентите да направят е да си помислят наистина защо харесват една снимка. Харесва ви снимката, защото вашата приятелка изглежда слаба на нея? Или ви харесва просто защото това е израз на обич към приятелката ви?“, споделя Зервас. „Разбирането на собственото ви поведение може да помогне в перспектива и да разгадавате онлайн поведението на другите.“
Да си тръгна от Facebook с чувство на тъга, безпокойство, или ревност?
„Лесно може да бъдете въвлечени в това чувство на“ О, Боже, погледнете всички тези хора, които имат перфектен живот и изглеждат перфектно през цялото време“, казва тя. „Мисля, че понякога хората забравят, че това е просто внимателно подбрана част от живота на някого, и всеки може да избере и да сподели по същия начин най-добрите си мигове“
Какво да направите след вашите отговори?
Ако забележите, че навиците ви водят до прекалено много негативизъм, опитайте дигитална детоксикация. „Мисля, че това е една стратегия, ако установите, че наистина не може да преструктурирате мисленето си или сте ангажирани прекалено много със социалните мрежи“, казва Зервас. „Тогава е добре да спрете и да се отдалечите от изкушението.“
И ако сте притеснен за някой близък до вас, говорете с него. Зервас съветва: Можете да попитате дали има нещо, което го тревожи, че се фиксира върху сравнения и затова как изглежда тялото й. Как да стигнем до емоционалните проблеми, които са под повърхността? Под формата на молба за успокоение би могло да се предотврати негативното говорене.

Общо
Влияе ли Facebook на самочувствието ни?
Заглавие
Влияе ли Facebook на самочувствието ни?
Описание
Активните потребители на социалните мрежи са по-склонни да се ангажират с нездравословен начин на отслабване.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker