МедицинатаНовини

Кучета-водачи правят света достъпен за незрящите

Само в училището на фондация „Очи на 4 лапи“ се подготвят уникалните четириноги

Кучета-водачи правят света достъпен за незрящите.
Кучета-водачи правят света достъпен за незрящите.

18 000 българи са слепи, а на Балканите те са 200 000. Но малцина са онези от тях, които имат щастието да излязат от затвора на слепотата, благодарение на уникалните умения и безграничната любов на кучетата-водачи.
У нас от 10 години насам фондация „Очи на 4 лапи“ развива специализирано училище за служебни кучета за хора с увреждания. Тя единствена се занимава с тази отговорна задача. До момента е обучила 50 четириноги от породите голдън ретривър, лабрадор и немска овчарка, които помагат на нуждаещите се. Амбицията й е създаде Балкански център за обучение на кучета-водачи.
В едно от мартенските издания на „Духът на здравето“ д-р Неделя Щонова срещна зрителите с приемни родители за отглеждане на малките кученца и с незрящи младежи, които благодарение на своите четириноги водачи имат вече ново високо качество на живот. Това се случи под Моста на влюбените в София, където фондацията създаде изображение на куче-водач, за да привлече вниманието на обществото към проблемите на незрящите. То е направено от бели камъчки, а скоро около него ще има цветя.

Да направиш от малкото бебе перфектен водач на слепец, не е лесно, но пък е много благородно и забавно.
Да направиш от малкото бебе перфектен водач на слепец, не е лесно, но пък е много благородно и забавно.

Да направиш от малкото бебе перфектен водач на слепец, не е лесно, но пък е много благородно и забавно. Бена е доброволец, който отглежда Жади цяла година, толкова е времето, през което животното се обучава.
Сега вече Жади е приятел и пътеводител на незряща млада жена, която споделя, че на 100 процента й се доверява. Тя разказва как веднъж кучето се запънало и не щяло да продъжи. Оказало, че пред тях има отворена шахта, в която работел човек. Когато разбрал за какво става дума, той излязъл и затворил шахтата. Стопанката на Жади разказва, че когато такива препяствия не пречат на пътя им, тя дори не забелязва, че е преминала покрай тях.
Доверям се на Джина повече отколко на много хора и предпочитам тя да ме води, споделя и незрящ младеж, ослепял след инцидент. Той подчертава, че кучето- водач е запълнило една огромна празнина в него и е върнало доверието му към самия себе си. Благодарие на обучената немска овчарка той вече се движи свободно, не само и з града. Двама правят дори трудни планински преходи до Мусала и Вихрен.
Кучетата- водачи са най-доброто решение за слепите хора. Н само защото правят сигурно тяхното придвижване и така ги изваждат от затвора на тъмата, но и защото в тяхно лице те намират истински приятел.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker