МедицинатаНовини

Двойното виждане – един сериозен проблем

Увреждат се важни структури на нервната система

Двойното виждане (диплопия) е симптом, който може да има временен характер, когато липсва зрителен проблем.
Двойното виждане (диплопия) е симптом, който може да има временен характер, когато липсва зрителен проблем.

Двойното виждане (диплопия) е симптом, който може да има временен характер, когато липсва зрителен проблем. Спектърът от причини може да е много голям. Това състояние може да се предизвика от прекалена употреба на алкохол, преумора и прием на различни лекарства до сериозни заболявания и състояния, при които задължително трябва да се обърнем към лекар.
При диплопията се увреждат важни структури на нервната система, които отговарят за синхронното движение на очните ябълки за правилното фиксиране и фокусиране на обекта на погледа. Във всяко око има по 6 очно-двигателни мускула, задачата на които е да обръщат очите във всички посоки, при това синхронно. Но е възможно някой от мускулите да получи пареза и тогава синхронността на движенията на очните ябълки се нарушава и се появява диплопия – раздвояване. Или казано по-просто: картината, получавана от едното око, не съвпада с картината, получавана от другото.
Днес има съвременни методи за изследване като компютърна и магнитно-резонансна томография, които позволяват да се реагира бързо, за да се провери състоянието на очите. Важно е, и лекарят да не пропусне да изследва и главният мозък, тъй като инфекциозните заболявания не са единствената причина за появата на диплопия.

При диплопията се увреждат важни структури на нервната система, които отговарят за синхронното движение на очните ябълки за правилното фиксиране и фокусиране на обекта на погледа.
При диплопията се увреждат важни структури на нервната система, които отговарят за синхронното движение на очните ябълки за правилното фиксиране и фокусиране на обекта на погледа.

Появата на двойно виждане може да бъде предизвикана и от такива заболявания на главния мозък като енцефалит, менингит и др. В подобни случаи трябва да се лекува основната болест. Специалистите знаят, че не бива да се изключва и вероятността от микроинсулт, особено при хората, страдащи от хипертония. Възможно е при преглед да бъде открита патология на мозъка, свързана с пареза на очно-двигателните мускули, тогава лечението трябва да се извършва от невролог, който може да назначи електростимулиране на отслабените мускули, курс от инжекции и още много други видове лечение. Ето защо ако страдате от диплопия, е необходимо да не отлагате посещението при лекаря и да започнете своевременно лечението, преди да настъпи пълна парализа на мускулния апарат на очите.
Двойното виждане почти винаги е израз на сериозна и отговорна причина в главния мозък или структурите от мозъка до и около очните ябълки и затова е важно да се търси и второ мнение от по-опитен невролог, ако до две седмици няма ефект от назначеното лечение. Има случаи, в които се налага оперативно коригиране на механичните пречки за свободното и правилно движение на очните ябълки, при трайно увреждане.
Диплопията най-често се появява при болни от диабет и се дължи на уврежадане на микроциркулацията в мозъка. Тези смущения обаче са преходни и понякога стават повод за откриване на повишена кръвна захар. Чести са уврежданията с двойно виждане при хипертонична болест – исхемични процеси или мозъчни кръвоизливи.
Миастенията – системна болест на нервномускулното свързване също се характеризира с двойно виждане. Двойно виждане можем да получим и ако страдаме от базедовата болест. То се дължи на засягането на самите очни мускули, разположени в орбитата, и най-често се наблюдава едновременно с изпъкване и зачервяване на очите.
Заболяването може да бъде причинено и от травма в областта на очите и главата.
Лечението на диплопията е трудно и се провежда в зависимост от причината на увреждането: повлияване на основното заболяване, хирургически интервенции и още други интервенции.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker