НовиниХранене и спорт

Д-р Гайдурков: Оставете меда на пчелите

Рибата, пълнозърнестите храни, меда и зехтина могат да са вредни, казва известният диетолог и нутриционист

Д-р Георги Гайдурков
Д-р Гайдурков

Популярно е, че рибата е много полезна, но това не винаги е така. Това са думи на известния нутриционист д-р Гайдурков от телевизионния ефир. Според него рибата трябва да се разглежда от няколко страни. „Полезна е прясно уловената риба, защото има лесноразградими белтъчини. Колкото е по-прясна е най-добре. Освен това водоемите днес са много замърсени. В Средиземно море рибата е направо пластмасова, а ние консумирайки я, ставаме също такива. Звучи малко смешно, но в действителност е така”, казва диетологът.

По думите му едрите риби акумулират по-големи отрови. Трупат ги в периферията на тялото си. Риба тон е пълна с живак, въобще най-токсични са големите риби. „Ако все пак ядем риби трябва да са по-дребни, дори в даден биологичен вид да избираме по-малките. В днешно време рядко можем да се снабдим с дива риба, отглеждат се в развъдници, хранят се по-изкуствен начин – със смески като бройлерите. Има антибиотици, растежни стимуланти, всичко това отива в нас. Сьомгата за да добие този цвят е боядисана, дава й се боята в смеските, с които се храни. По-добре е рибата да е дива. Дребна, дива, прясно уловена”, категоричен е д-р Гайдурков.

За зехтина, извлечен от маслината той смята, че също не е полезен. „По-някаква причина човечеството е решило да го прави, но това не е логиката на природата. Плува като вода в нашите съдове при поглъщане, защото няма емулгатор. Когато е в маслината и попада по този начин в нашето тяло е добре. При животинските мазнини е по-различно, ако едно краве масло не е минало високо-технологична преработка, съдържа лецитин. Свинската мас, стига да се ползва сурова, е добре. Сланината има много лецитин и действа против склероза”, смята д-р Гайдурков и дори дава рецепта за здравословни дресинги. Например като смелим микс от сурови ядки. Най-здравословно е различни видове масла да ползваме. Може да добавим подправки като чесън, суров жълтък, авокадо.

Според д-р Гайдурков медът трябва да е храна само за пчелите
Според д-р Гайдурков медът трябва да е храна само за пчелите

Любопитно е и мнението на специалиста за меда. По думите му тази тъй наречена супер храна никога не е била храна от първа необходимост за човечеството. „Медът в миналото е ползван като лукс, храна за богатите, дозиран по-малко. В днешно време не е добре да се консумира този глюкозо-фруктозен сироп, организмът реагира спрямо него като  концентрирна храна. Медът не е за човек, а за пчели. Много е повече захарта, отколкото витамините и минералите в него. На практика става така, че тази захар с висок гликемичен индекс изстрелва инсулина от панкреаса и така започва диабет втори тип. От меда пада кръвната захар много рязко.  Следствието е и натрупване на лош холестерол. Дразни стомашно-чревния тракт, затова трябва да го приемаме в малки количества, с ядки  е най-добре”, категоричен е д-р Гайдурков.

Специалистът не отрича, че пълнозърнесто брашно е по-добре, отколкото бяло брашно. „И все пак пълнозърнестият хляб е с висок гликемичен индекс, дори вдига лошия холестерол. Вегетарианците идват при мен с лош холестерол и се чудят от какво, дължи се на меда и хляба, който запушва съдове. Освен това съдържа много натриев хлорид, сол, с която се прекалява. Маята е другият вреден елемент в хляба, прегаря и мазнината в него. По-добре да изядем едно варено жито. Половината земно кълбо го ядат по този начин и гликемичният индекс е по-нисък. Освен това традиционно за българския бит е квас, това е оптималният вариант за приготвянето на хляба”, твърди още д-р Гайдурков.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker