Начало - Новини - Д-р Гайдурков: Месото и хлябът отслабват имунитета

Д-р Гайдурков: Месото и хлябът отслабват имунитета

Д-р Гайдурков

Д-р Гайдурков

Имунната система е основна част от анатомията и физиологията на човешкия организъм, твърди д-р Гайдруков.

Тя включва костен мозък, лимфоидни органи (тимусна жлеза, далак,сливици,апендикс и др.), лимфни възли, кръвни и тъканни елементи. Състои се от две части: клетъчен и хуморален (течен) имунитет. Главният елемент на клетъчния, това са левкоцитите (белите кръвни телца). Те са различни по вид и функция. Една част от тях – лимфоцитите синтезират антитела – имуноглобулини. Антителата съставляват втория, хуморалния имунитет. Може да се каже,че цялото ни тяло е пропито от имунни елементи, чиято задача е да следят за всички чужди агенти, попаднали в организма, като ги разпознават и унищожават.

Нашата имунна система е винаги налична и постоянно възобновяваща се. Това, което я изтощава са чуждите елементи, срещу които тя се бори, казва още известният нутриционист. Ако приетата от нас храна образува в обмяната много отпадъчни вещества, много от нашата имунна система ще бъде затормозена. Освен това в тези органични отпадъци лесно се развиват микроби. Това е израз на общобиологичен закон – където има органични отпадъци, там се размножават паразити. Ако не сме си изхвърлили кофата за боклук, ще имаме хлебарки,мишки и плъхове. Ако почистим, тях просто ги няма.

За нашата имунна система можем да се грижим не като я стимулираме, а като не я замърсяваме. Така,както наркотикът първо стимулира, а след това изтощава и разрушава нервната система, така и стимулантите на имунитета могат да постигнат само краткосрочен ефект. След него неизбежно следва фазата на изчерпване и имунен дефицит.
Ако се вгледаме в традициите, ще открием, че грижата за имунитета преди студения сезон отдавна е измислена. От средата на ноември започва вторият по дължина пост в годината – Коледният. Днес знаем,че тъкмо животинските продукти, които постът изключва, образуват в обмяната най-токсичните съединения, които замърсяват вътрешната ни среда. Когато дадем възможност на тялото да отдели тези отрови, нашата защита автоматично се възстановява. На второ място технологично преработените храни, включително индустриалният хляб и тестените продукти са тези, които отслабват имунитета, казва още д-р Гайдурков.

Д-р Гайдурков: Месото и хлябът отслабват имунитета
Имунната система е основна част от анатомията и физиологията на човешкия организъм, твърди д-р Гайдурков
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе