Новини

Д-р Искра Генева: Животът е виенско колело, днес си горе, утре долу, важното е, че се движиш и променяш!

Д-р Генева стана лекар на годината за Русенски регион, готви се за местния вот като кандидат за общински съветник от листата на реформаторите

Д-р Искра Генева със сина си Иво след връчването на наградата "Медик на 2015"
Д-р Искра Генева със сина си Иво след връчването на наградата „Медик на 2015“

Д-р Искра Генева получи наградата „Медик на годината 2015 “, присъдена й на регионално ниво от колегията на БЛС-Русе. Отличието й бе връчено в деня Свети Иван Рилски, на който медиците празнуват и Деня на българския лекар. Заедно с д-р Генева, още пет русенски лекари, работещи в различни области на здравеопазването, взеха регионалната награда, а урологът д-р Венцислав Георгиев бе номиниран за националната награда „Медик на годината 2015“. Той е един от общо 28-те български лекари, предложени за нея, а самият носител на наградата ще бъде обявен на събора на БЛС, който ще се състои в края на октомври.

Д-р Искра Генева е добре позната в родния си град. Тринадесет години е работила като лекар-ординатор в Отделението по физиотерапия и рехабилитация на МБАЛ-Русе, била е зам.-директор и главен секретар на Регионалния център по здравеопазване, а в момента е зам.-директор на Регионалната здравна инспекция.
Завършила е медицина във Висшия медицински институт в Плевен със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“ и започва работа на село по разпределение. Завеждала е здравната служба в русенското село Сваленик, откъдето тръгва и трудовият й стаж на лекар. През годините на социализма работи като цехов терапевт в бившата IV поликлиника, обгрижвайки хора от предприятие за страдащи от глухота. Впрочем, оттогава и досега, д-р Генева продължава да има отношение към хората с увреждания и да работи в тяхна подкрепа.
Но професионалната кариера на д-р Искра Генева не се изчерпва с годините в болницата, поликлиниката, бившия РЦЗ и в РЗИ, защото освен лекар, винаги е била и обществено ангажирана. Доказала се е с качествата си на ръководител и лидер, а който я познава, помни, че в периода 2005-2008-ма година тя бе зам. областен управител на Русе с ресори здравеопазване, образование, социални дейности и култура.
В момента д-р Генева отново е на обществено-политическа вълна и се готви за предстоящите местни избори и работа в местния парламент. Д-р Искра Генева е кандидат за общински съветник в листата на Коалиция „Реформаторски блок“ и е под номер 3 в нея. Особено се вълнува от факта, че за първи път на местни избори ще се гласува преференциално, т.е. за личности. Дните й минават в срещи и разговори с хора, но това нито я уморява, нито сваля усмивката от лицето й. Д-р Генева се определя като обикновен, директен и точен човек. Смята още, че е прекалено доверчива, понякога, но си е такава. И винаги на първо място за нея е била лекарската професия.
Признава, че е имала своите възходи и падения, но бързо се е отърсвала и продължавала напред. Животът е виенско колело, днес си горе, утре долу, важното е да има движение, да има промяна, казва д-р Искра Генева. Добавя, че винаги е чувствала подкрепата на семейството си, особено на сина си Иво, 25-годишен студент, завършващ специалността „Икономика на туризма“. Ако видите профила му във Фейсбук, ще разберете че той наистина споделя радостите на майка си. Качил си е снимка от награждаването й за медик на годината на регионално ниво и е написал вместо коментар „Моята гордост“. Д-р Генева определя сина си като „гражданин на света“, заради постоянните му пътувания в чужбина. Той е нестандартен, самостоятелен, работи и се издържа сам. Никога не е разчитал на моите контакти, казва гордата майка. Признава, че малко й е мъчно, че и в деня на местния вот, Иво ще е някъде из Испания и няма да може да я подкрепи. Ще загубя неговия глас, казва с усмивка д-р Искра Генева.

Автор: Валентина Караджова

Общо
Д-р Искра Генева: Животът е виенско колело, днес си горе, утре долу, важното е, че се движиш и променяш!
Заглавие
Д-р Искра Генева: Животът е виенско колело, днес си горе, утре долу, важното е, че се движиш и променяш!
Описание
Д-р Искра Генева получи наградата „Медик на годината 2015 “, присъдена й на регионално ниво от колегията на БЛС-Русе
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker