МедицинатаНовини

Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП

Динамични упражнения могат да ни предпазят от загуба на костно вещество

Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП.
Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП.

Д-р Любомир Маринчев, д.м., е завеждащ отделението по ревматология в Университетска болница „Софиямед“ от създаването на лечебното заведение. Той завършва медицина през 1983 година в Медицинска академия-София, през 1992 г. специализира в САЩ. Член на е Българското научно дружество по ревматология. От 1987 до 2001 г. работи в Клиниката по ревматология на Медицински университет- София.

– Български ендокринолози алармират, че близо 95 % от пациентите с остеопороза у нас не се лекуват, защото медикаменттите за лечение на това заболяване се реимбусират само 25 %. Много ли са скъпи тези лекарства и ако е така, няма ли профилактиката да излезе по-евтино?
– Някои от медикаментите са скъпи, други – не толкова. Профилактиката на остеопорозата е изключително важна, не само от медицинска гледна точка, но и от финансова. Логично е, че тя би била по-евтина, но трябва да се има предвид, че в нея се включват измервания на костната минерална плътност (остеодензитометрия – с рентгенов остеодензитометър DEXA на гръбнак и бедрена шийка, както и чрез ултразвук на петна кост), които не са евтини, както и труда на лаборанта, който прави измерванията и лекаря, който анализира резултата и назначава лечението. Така че, да, при някои от пациентите лечението наистина е затруднено поради това, че реимбурсацията е само 25%.

– До колко е възможно хората да се предпазят от загуба на костно вещество?
– Хората могат да се предпазят до голяма степен от остеопороза чрез повече движение (разходка 6-7 км/дневно) и физически упражнения (динамичните упражнения са по-ефикасни отколкото тези за сила), разумно и здравословно излагане на слънце през летните месеци (с изключение на хората страдащи от системен лупус и меланома). Адекватен прием на калций и витамин D с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата. Препоръчваният прием на калций от всички източници, което означава цялата храна заедно с хранителните добавки, е както следва: при деца преди пубертета ( 4-8 г.) – 800 мг/дневно, при подрастващи ( 9- 18г) – 1300 мг/дневно, при жени преди менопауза -1000 мг/дневно, при мъже след подрастваща възраст и до 50 г – 1000 мг/дневно, при менопаузални жени -1500 мг/дневно, мъже над 50 г -1500 мг/дневно, по време на бременност и кърмене – 1000 мг/дневно.
Калциев прием до 2500 мг/дневно не представлява риск за поява на бъбречно-каменна болест. При прием на нормална храна, без прием на млечни белтъци, се набавят около 380 мг елементарен калций дневно. Дневен прием от 1000 мг калций се набавят най-лесно с прием на половин литър прясно мляко, заедно с 50 г. сирене или кофичка кисело мляко. Най-голямо съдържание на калций (в 100 г) има в: бяло сламурено краве сирене – 518 мг, океанска скумрия -79 мг, кокошки – 200 мг, коприва 716 мг, зеле -50 мг, шоколад фин млечен – 228 мг.
За лица, при които излагането на слънце не е достатъчно, се прилагат лекарствени форми на витамин D. Витамин D3 се предпочита пред вит. D2. Препоръчват се следните дози: за мъже и жени под 65-годишна възраст – 400 UI(10μg) дневно, за мъже и жени над 65 г. – 800 UI (20µg) дневно. Повишеният прием на белтъци има положителен ефект върху риска от фрактури на бедрото, но не трябва да се прекалява с висок прием на белтъчини, особено с месо, поради повишаване на подкиселяването на урината и свързаната с това повишена загуба на калций с урината. От значение е и по-малката консумация на кафе (до 4 чаши дневно). Всичко това може да намали значително риска от поява на заболяването.

Адекватен прием на калций и витамин D с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата.
Адекватен прием на калций и витамин D с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата.

– Напоследък много се говори, че млякото и млечните продукти не само че не помагат срещу остеопорозата, а напротив, че я засилват.
– Това твърдение не е вярно. Отговорът на този въпрос включва отговора на предишния. Като цяло профилактиката на заболяването трябва да започне от 45-50- годишна възраст и включва консултация с ревматолог, ендокринолог, изследване на костната обмяна и измерване на костната минерална плътност (остеодензитометрия) и разбира се съветите, които вече споделих.
– Как да познаем остеопорозата рано и при какъв специалист трябва да я диагностицираме?
Остеопорозата може да се открие рано чрез ежегодно измерване на костната минерална плътност (КМП) на гръбнак и бедрена кост. Това е изключително важно за жени в менопауза и такива с ранна менопауза (преди 50-годишна възраст), или оперативно предизвикана менопауза по различни медицински показания. Специалистите, които се занимават с този проблем, са ревматолози и ендокринолози. Иначе първите симптоми, по които пациентите могат да разпознаят заболяването, са болка в гръбнака и дългите кости при липса на фрактури (по-рядко) и особено при настъпили фрактури на прешлени, бедрена и лъчева кост. При всички случай обаче диагнозата се поставя след определени изследвания и консултации със специалист и самолечението, което пациентите често пъти прилагат не само, че не дава резултати, но би могло дори да влоши състоянието им.

– Веднъж започнала, остеопоразата може ли да се върне назад или поне да се спре развитието й?
Остеопорозата може да се спре чрез съответните методи на лечение, а именно: прилагане на антиостеопоротични препарати при нормално съдържание на вит. Д и калций 1200 мг/дн. Калций и витамин D не трябва да се използват самостоятелно за лечение на остеопороза, но при ниско съдържание на витамин D в кръвта (недостатъчност или дефицит), то трябва да се коригира и тогава да се прилагат антиостеопоротичните медикаменти. В противен случай те нямат ефект.

– Колко ефективно е лечението с бифосфонати? Българите могат ли да се лекуват с този медикамент и по джоба ли им е?
Лечението с бифосфонати се провежда във всички страни, вкл. България. Българите могат да се лекуват с тези медикаменти, които не са толкова скъпи и повечето пациенти могат да си ги позволят. Ще бъде по-добре, разбира се, ако те се реимбурсират на 100 процента.

Въпросите зададе Адриана Йорданова

Общо
Д-р Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП
Заглавие
Д-р Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП
Описание
Динамични упражнения могат да ни предпазят от загуба на костно вещество.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker