Начало - Новини - Д-р Руденко Йорданов: Подготвените от БЧК спасители се приемат и посрещат навсякъде по света

Д-р Руденко Йорданов: Подготвените от БЧК спасители се приемат и посрещат навсякъде по света

Доброволци провеждат интерактивини игри, арт терапия и спортни занимания с децата бежанци

Д-р Руденко Йорданов: Подготвените от БЧК спасители се приемат и посрещат навсякъде по света.

Д-р Руденко Йорданов: Подготвените от БЧК спасители се приемат и посрещат навсякъде по света.

– Д-р Йорданов, знаем, че в приюта на БЧК има деца бежанци. Помага ли държавата за издръжката им?

БЧК- Русе има вече 20-годишна история – от 1995 година. Приютът е с делегирана от държавата дейност, а преди е бил финансиран от Холандския червен кръст. Червеният кръст на всеки три години кандидатства като изпълнител на тази услуга – приют и дневен център за деца в риск. Има леглови фонд, който може да бъде използван и за настаняване на деца на лица, които търсят закрила или които са се опитали да преминат нелегално границата на нашата държава. Това най-често са афганистанци, сирийци и иракчани. Тези хора са обект на процесуални следствени действия, защото са задържани.

Какви са историите на децата бежанци, които намират подслон при вас?

Има случаи, когато децата са захвърлени на пътя, както последния наш случай. Каналджията поел ангажимент да заведе хората до някоя западноевропейска държава, но ги изоставил- полуоблечени, гладни по градските пътища на наша територия. После те били задържани до установяване на тяхната самоличност, защото са без документи. Две братчета на по 16 години иракчани. Ние сме длъжни по всички хуманни правила да ги нахраним, подслоним и стоплим и в същото време да отговаряме за тяхното присъствие в приюта за деца за времето, през което органите на реда установяват тяхната самоличност. Властите ще се ангажират с една тяхна молба – осигуряване на преводач, който да говори техния език. Момчетата изчакват да получат решение на базата, на което да получат временен статут. Това става, ако бежанците са от страна, в която има гражданска война, водят се борби и животът им е застрашен.
– Колко време остават бежанците в приюта и от какво зависи оставането им?

Пребивават тук няколко дни, но престоят им зависи от това колко бързо Агенцията ще вземе своето решение. Разбира се, има значение и колко време е нужно на органите на реда да проверят дали е вярна тезата на бежанците. Ако се окаже, че е достоверна, те могат да получат определен статут и на негова база да пребивават в България. Най-често те биват настанявани във временните лагери. Ние изпращаме децата обикновено в село Баня в Средна гора. Имаме вече няколко такива деца. След решение на Агенцията ги транспортираме там и ги поверяваме на грижите на хората в тези временни пунктове. Това не са курортни селища, където те получават грижи и подготовка по-различни от другите деца. Има много неща за доизпипване в тези центрове, за да отговорят те на европейските изисквания, тъй като сега са спазени само елементарните изисквания.
Много от нещата се чуват в Брюксел. Но принципът на европейската солидарност, отнесен към държавите, които са подложени на най-голям бежански натиск, все още не е задействан с достатъчна сила. Такива държави са България, Гърция и Италия. Въпросът не е само в броя на бежанците, но и до възможности на държавата. Италия или Гърция имат много по-висок стандарт и условията, които те могат да предоставят, са много по-добри от нашите, въпреки кризата. Не е в нашите възможности да постигнем да изпълним изискванията за бежанците без помощ, защото от нас се изисква да предоставим условия и услуги, но всичко трябва да се направи с наши средства. Имаме изоставане в постигането на този стандарт, но не защото сме мързеливи, а защото сме бедни. И все пак ние сме страна, която не само трябва да има претенции към другите, но и трябва да отговаря на определени изисквания. Особено БЧК, който не би си позволил да стои настрани от тази проблематика. Приютът е доказателство за нашата съпричастност. Стаите са добре обордудвани с по 4 легла, санитарни възли по всички правила, защото ние сме проверявани от санитарните инспекции почти ежеседмично. Както храната, така и всички останали условия са спазени до максимална степен и не сме имали забележки освен една единствена – видът на термометрите, които поставяме в хладилниците трябва да отговаря на определени условия. Ето защо купихме и такива, които да пасват на тези изисквания.

Доброволци провеждат интерактивини игри, арт терапия и спортни занимания с децата бежанци.

Доброволци провеждат интерактивини игри, арт терапия и спортни занимания с децата бежанци.

Учат ли български език бежанците в приюта?

За времето, през което са тук, е трудно да започнат да учат езика. Но наши доброволци всяка седмица посещават дома и ги занимават по английски език, въвличат ги в определени дейности – провеждат с тях интерактивни игри, арт терапия, спортни занимания. Установяването на човешки контакт е част от терапията, защото не трябва да забравяме, че те идват от страни, където насилствената смърт е ежедневие. Те са силно травмирани – една част са загубили близките си, други са разделени от тях. Това е едно кошмарно съществуване и не трябва да го забравяме.

С какви още дейности сте ангажирани в момента?

Дейностите са многообразни, почти цялата палитра от социални услуги. Участваме в различни кампании, свързани с подпомагането на деца в риск. Една от програмите ни се казва „Топъл обяд“ – осигуряваме на деца от различни общини топъл обяд. Около 60 са децата, които се възползват от тази услуга. Работим и с хората, които са останали без дом, проблемни (като поведение или епидемиологичен риск, заради начина си на живот). В Русе установяваме къде и какви места обитават тези хора, влизаме в контакт с тях, получаваме отношение и доверие, защото те обикновено са недоверчиви, отритнати от обществото. Това отношение понякога е несправедливо, защото практиката ми е показала, че те не са социални аутсайдери. Просто имат мал шанс. Има вече обществена активност на такива хора да се обърне внимание – да получат подслон и храна, а и отново да им се даде шанс да се ресоциализират в обществото. Имаме случай, в които сме подали рамо на хора и те са успели да се реализират в различни фирми.
Друга дейност, която извършваме в момента е обучението за водни спасители. Изпитът беше в средата на април. Имаме 18 момчета и момичета, които минават всички нива на обучение- техника на водното спасяване и оказване на медицинска помощ при давене. Надявам се всички да преминат успешно курса, за да получат съответния документ за правоспособност. Подготвените от БЧК спасители се приемат и посрещат добре навсякъде по света. Част от тях стават студенти в Америка или Западна Европа, а за да могат да подпомогнат издръжката си, работят като водни спасители в басейни. Това е повод за удовлетворение, че сме свършили работата си добре.
Освен това поддържаме младежките спасителни екипи и екипи от по-възрастни хора в колаборация с общинските екипи. Успяхме да помогнем на хората в Русенски Лом, когато се нуждаеха от питейна вода, като им доставихме бутилирана минерална вода. Ежедневно помагаме и с фонд „Милосърдие“ на хората, които са здравно осигурени, но нямат финансовата възможност да закупят необходимите медицински консумативи. Например ако някои трябва да си направи операция на окото, но няма средства да си закупи леща, ние помагаме. Скоро помогнахме на една жена, която падна от Сарайския мост. Тя беше потрошена и събирахме средства, за да закупим специални протези, които фиксират счупени крайници. Събираме и в „Кауфланд“ в момента средства за следващия топъл обяд.

Разполагате ли с достатъчно доброволчески спасителни отряди като в Америка или Западна Европа?

БЧК се занимава и с планинско спасяване. Русе понеже не е планински район, ние нямаме такива екипи, но разполагаме с леководолази. Хора, които имат правомощия да управляват плавателни съдове. Имаме и хора пещерняци, които също помагат при нужда. Разполагаме със спасителни екипи и те действат съвместно с областните екипи на ПБНЗ, която е оторизираната институция в такива ситуации, и с общинските екипи. В Борово също имаме спасителни екипи, в други общини е сложено началото и са образувани като структура, но нивото на обучение трябва да бъде ускорено, за да могат да са на разположение ако се наложи, а не да се водят само на документи. Няма идеален вариант, но има добър стремеж. Разбира се, темповете може да са по-добри. Доброволческите дейности показват, че обществото и хората проявяват съпричастност. А това е много важно, защото при едно мащабно бедствие никога не стигат силите и държавата не може да помогне на всички веднага. Няма такава държава в света. Колкото населението е по-подготвено, толкова по-висок е шансът за оцеляване.

Д-р Руденко Йорданов: Подготвените от БЧК спасители се приемат и посрещат навсякъде по света
Доброволци провеждат интерактивини игри, арт терапия и спортни занимания с децата бежанци

Коментари

Преминете на горе