Начало - Медицината - Д-р Теодора Константинова: Лично съм ваксинирала над 50 девойки срещу рак на маточната шийка

Д-р Теодора Константинова: Лично съм ваксинирала над 50 девойки срещу рак на маточната шийка

Не възникват никакви проблеми, лаици всяват паника в интернет срещу ваксините

д-р Теодора Константинова

д-р Теодора Константинова

Изключително съм обезпокоена от неглижирането на огромната полза от ваксините срещу рак на шийката на матката. Това заяви пред наш репортер д-р Теодора Константинова, която е специалист по акушерство и гинекология и председател на регионалния съвет по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. По думите й притеснението идвало от факта, че във форумите в интернет се пишат небивалици по отношение на опасността от това ваксината да зарази девойките или да причини някакви странични явления. „С достатъчно богата разностранна информация разполагаме гинеколозите и аз конкретно в годините откакто съществува на фармацевтичния пазар ваксината и непрекъснато се правят изследвания на групи от жени и девойки, които са ваксинирани. Огромната ефективност е доказана. Например една от най-цивилизованите страни като Япония е въвела задължително ваксиниране. У нас пък се установява, че от 10-ина години, откакто ваксината е на пазара и благодарение на златното правило – на 6 месеца профилактични прегледи, има изключително сериозен спад на заболявания на шийката на матката и откриване в ранен стадий на промени в клетките на шийката на матката”, заяви още д-р Константинова. Според нея няма как да възникне заболяване от ваксината, защото папилома вирусът е ДНК вирус и вирулентността от заболяване се намира в ДНК-то. Тя допълни, че ваксината е създадена от геннопродуцирани микропартикули, които имитират обвивката на вируса. „Ваксината не се получава от живия вирус, а от геннопродуциран. Спрямо тях се изработват антитела. Няма как да се зарази някой от ваксината”, категорична е д-р Константинова.

В България има изключително сериозен спад на заболявания на шийката на матката

В България има изключително сериозен спад на заболявания на шийката на матката

„Паниката идва от много публикации от лаици и форумите, в които участват некомпетентни хора със своите позиции и мнения, които не отговарят на научните обосновки. Това създава психоза и за съжаление златната възможност, която се дава за безплатна ваксинация на девойки между 12 и 13 години се отрича, защото психозата е тежко заболяване в обществото. Ще стигна още по-далеч като кажа, че това е престъпление от страна на родителите, които не се допитват до специалисти, за да ги насочат реално  към възможността да дарят здраве на децата си в годините напред”, каза още специалистът по акушерство и гинекология.

Д-р Константинова допълни, че всички, които искат да се възползват от програмата, трябва да отидат при личните лекари на децата си. „Те разполагат с двувалентни или четиривалентни  ваксини, които се правят абсолютно безплатно.  Аз съм ваксинирала още с излизането на пазара на ваксините над 50 девойки и млади жени, които нямат никакви проблеми. При една единствена жена възникна леко зачервяване, оток около мястото на убождането. Нито има смъртни случаи, нито има заразени, това е смешно. Искам да дам пример с това, че благодарение на ваксините във времето назад са изтрити от лицето на Земята редица заболявания, които са били страхотен бич за човечеството.  И все пак, ваксината не заменя профилактичните прегледи с цитонамазките на 6 месеца. Това е единственият скрининг.  Популярно е да се прави на една година, но все по-често се смята, че трябва да е на 6 месеца, защото за този период каквото и да възникне не може да се развие до такава степен, че да застраши здравето и живота на пациентката”, допълни д-р Константинова. По думите й през последните години възрастта на гинекологичните заболявания пада заради стреса, атмосферното замърсяване и генно-модифицирани храни.

Коментари

Преминете на горе