Новини

Вадят нов черен списък на фирми с лоши храни

Пламен Моллов
Пламен Моллов

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов обяви мерките, които агенцията е взела за празниците.
Отново се съставя черен списък на фирми, при проверките на които се повтарят негативни резултати, който ще бъде качен в сайта на БАБХ, съобщи Моллов.

Според него времето по празниците, когато се пазарува масово, е най-подходящо инспекторите да правят проверки. „От Никулден до Ивановден ще има специални екипи, които ще извършват контролна дейност. Ще има и дежурни инспектори, които ще бъдат на разположение 24 часа, а 267 инспектори ще се грижат за безопасността на храните по време на празничните дни“, каза Моллов.

Той напомни, че телефонът за сигнали за нарушения 0700 12299 работи денонощно. Сигналът трябва да съдържа вида и наименование на храната, името на производителя, партидния номер, срока на годност, както и името на обекта, от който е закупена.

Всъщност тази идея съвсем не е нова. За такъв списък се говореше още по времето на ексземеделския министър Мирослав Найденов. Той обещаваше да качи в интернет всички нарушители, които пробутват на българите „соева мешаница“ и „краве“ сирене от палмово масло, темата влезе в дневния ред и на новата власт. Сега новата система щяла да заработи догодина заедно със старта на новия сайт на БАБХ.
На въпрос защо агенцията смята да бори нарушителите с „табла на срама“, вместо да им взима лицензите и да ги глобява, проф. Моллов обясни, че тези мерки не работели. По думите му фирмите с отнети лицензи бързо се връщали в играта с ново име и нова регистрация. Което всъщност може да се случи и при изготвянето на „черните списъци“.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker