Новини

„Древният аспирин“ има разнообразни лечебни свойства

Сокът от нони се използва като хранителна добавка при артрит и други ставни заболявания

Плодът нони е богат на витамини А и С, витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий, фитохимикали, лигнани, олиго-и полизахариди.
Плодът нони е богат на витамини А и С, витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий, фитохимикали, лигнани, олиго-и полизахариди.

Наричат този плод „древният аспирин”. Нони или индийската черница е горчив плод с неприятен аромат и горчив вкус. Най- добре е да се приема като течен концентрат или екстракт на прах. Препоръчителната дневна доза за течния концентрат е 2 с.л. (30 мл) дневно, а за екстракта на прах от 500 до 1000 мг дневно. Предлагат се и в българската търговска мрежа. Покрива ежедневната необходимост на организма от аминокиселини и минерални вещества
Родината му е Френска Полинезия, но се среща в целия Тихоокеански регион. Плодовете му са зелени или жълти. От нони се извлича екстракт, който се прилага в природната медицина, защото има разнообразни лечебни свойства. Малките плодове на нони, нещо между смокиня и картоф, крият в себе си уникални свойства, съчетанието на които не се намират в никой друг известен зеленчук или плод на земята.
Плодът нони е богат на витамини А и С, витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий, фитохимикали, лигнани, олиго-и полизахариди, флавоноиди, иридоиди, ненаситени мастни киселини, скополетин, катехин, бета-ситостерол, дамнакантал и алкалоиди.
Известният биохимик, д-р Ралф Хайнике, започва изследвания в началото на седемдесетте години над алкалоида, наречен ксеротонин. Без ксеротонин няма да има човешки живот. От тези изследвания се установява, че едно от основните вещества в нони е ксеротонинът, който е в големи количества, както и неговия прекурсор проксеронин. Ксеротонинът е вид алкалоид, намиращ се в много малки количества във всички клетки на живите организми. Отнася се към групата на така наречените биоактивни вещества Иридоиди. Действието на ксеротонина се свързва с реактивирането на ендокринните жлези в тялото, които отслабват в резултат на стареенето.
Ксеротонинът, който се открива в нони, укрепва имунната система. Предпазва от различни видове рак, тъй като съдържа веществото дамнакантал, известно с противораковия си ефект. Регенерира клетките и подобрява функционирането им. Укрепва нервната система – подобрява паметта и концентрацията, чудесен антидепресант, който намалява стреса.
Представлява смес от aминокиселини и микроелементи, които в съчетание имат животворящ ефект, особено в ръцете на знаещ лечител. Растението се използва от древността в района на Полинезия, а моряците, пътували по света, са го разпространили.


Племенните лечители са го използвали от хилядолетия за лечение на треска, възпаления, разстройство, запек, ухапване от животни, ужилване от насекоми и много други заболявания.
Най-силната комбинация днес, включва цялото растение – плодове, стъбла, листа и корени. Нони има свойството да възстановява невроендокринната система като цяло.
Реактивирането на тимусната жлеза например, стимулира имунната система. Ксеротонинът действа като невромодулатор. Има също така болкоуспокояващо действие и способства образуването на ендорфини, които се приемат от рецепторите на нервните клетки и успокояват болката. Активира каталитичните ензими, които отговарят за премахването на отпадъчните вещества в организма, с което повишава детоксикационните механизми и клетъчното дишане.
Аминокиселината триптофан, която се съдържа в индийската черница, въздейства върху работата на епифизата и повишава произвеждането на хормоните серотонин и мелатонин. Така спомага за регулиране промяната в настроението, цикъла на заспиване и събуждане и има антидепресивен ефект.
Сокът от индийска черница се използва като хранителна добавка при артрит и други ставни заболявания. Има противовъзпалително действие. Използва се за лечение на зависимости. Eкстрактът от нони забавя процесите на стареене на кожата и има подмладяващ ефект.
Подпомага развитието на мускулите и възпрепятства дегенерацията им.
Има регенериращо клетките действие.
Стабилизира цикъла на съня.
Възпрепятства променливостта в настроението.
Има силно изразено антиоксидантно дествие.
Контролира деленето на клетките, може да играе роля в превенцията на рака.
Засилва имунната система.
Има адаптогенно действие.
Противовъзпалително.
Намалява алергичните оплаквания.
Може да представлява разрешение на храносмилателни проблеми.
Нони стимулира енергията в тялото.
Нони влияе и върху производството на хормоните и работата на ензимите.
Нони прочиства тялото от токсините и ускорява изгарянето на мазнините, затова е идеален при диети.
Растението се използва при алергия, артрит, астма, болки (включително главоболие), наднормено тегло, депресия, диабет тип І и ІІ, при недостиг на енергия, при менструални проблеми, изграждане на мускули, инсулт, множествена склероза, за общо тонизиране, при храносмилателни проблеми, при проблеми с бъбреците, проблеми със сърцето, отказване при тютюнопушене, при рак, подобрява съня, повишава сексуалноста, при стрес, високо кръвно налягане и др.

Общо
„Древният аспирин“ има разнообразни лечебни свойства
Заглавие
„Древният аспирин“ има разнообразни лечебни свойства
Описание
Сокът от нони се използва като хранителна добавка при артрит и други ставни заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker