Новини

Д-р Мирчева: Всяко заразяване с патогенен организъм е болестно състояние

Липсата на нормална микрофлора води до появата на болестното състояние дисбактериоза, казва д-р Мирчева

Д-р Мирчева: Всяко заразяване с патогенен организъм е болестно състояние
Д-р Мирчева: Всяко заразяване с патогенен организъм е болестно състояние

Напоследък в Интернет-пространството широко се дискутира темата за паразитите в човешкото тяло. Много хора публикуват свои материали за тях, а някои дори качват шокиращи снимки, доказващи наличието на паразити. Набиват се на очи заглавия, като/ „90 на сто от хората имат паразити, „как да изчистим шлаките от червата си“ и т.н. На семинари, свързани със здравословния начин на живот и здравословното хранене, темата също е сред най-обсъжданите, а отделни хора разказват лични истории за това как са се избавили от паразитите в тялото си. Има ли място за тревога или се касае за масова психоза в интернет? Отговорите потърсихме от д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“.

Д-р Мирчева вярно ли е твърдението, че едва ли не 90 на сто от нас имат паразити в тялото си. Кои са най-често срещаните паразити и в кои органи на тялото живеят?
– Още в самото начало трябва да кажа, че в никакъв случай не е вярно ширещото се в интернет пространството мнение, че много хора имат и носят в себе си някакви паразити. Самата дума „паразит“ означава, че някой организъм се възползва от друг организъм и за негова сметка се храни и развива. В нашия организъм нормално живеят стотици видове микроорганизми, но те не паразитират , а са в симбиоза с нас и съставят т.нар. нормална микрофлора на човека.
За нашите географски ширини най-разпространени паразити са: ОСТРИЦИТЕ, ДЕТСКИТЕ ГЛИСТИ /АСКАРИСИ/ И НЯКОИ ВИДОВЕ ТЕНИИ /ОСНОВНО ГОВЕЖДА ТЕНИЯ/, ЛАМБЛИЯ ИНТЕСТИНАЛИС, за които човек е краен гостоприемник т.е. в него се развива полово зрелия паразит в червата. Има и паразити, които в човека развиват междинна форма – това е КУЧЕШКАТА ТЕНИЯ /ехинокок/, при която в човека се развива ехинококов мехур най-често в черния дроб, както и ТРИХИНЕЛОЗА, която пък се развива в мускулатурата на човека.
Под паразити хората разбират всичко и едва ли знаят, че освен тях, може да се касае за бактерии и вируси в тялото. Каква е разликата между тях, определете всеки от трите вида.
– Както вече казах в човека живеят много видове микроорганизми – бактерии, вируси и паразити – които съставляват нормалната микрофлора. Такава микрофлора има в червата, в устната кухина, гърлото, по кожата, половите органи при мъжа и жената. Тези микроорганизми не предизвикват никакви оплаквания, обратното, без тях бихме имали сериозни проблеми, защото това е състоянието известно като ДИСБАКТЕРИОЗА, което подлежи на лечение. Всяко заразяване с патогенен организъм, било той вирус, бактерии или паразит, е болестно състояние, то има определени признаци от страна на пациента и не остава незабелязано.
– Д-р Мирчева, как да разберем, че имаме паразити, кои са симптомите?

– В зависимост от засегнатия орган, симптомите са различни. Най-често се засягат червата и тогава имаме проява на ентерит, ентероколит с болки присвиване, стомашно-чревно разстройство, кръв и слуз в изпражненията – това са чревните паразити ОСТРИЦИ, АСКАРИСИ, ТЕНИЯ. При някои тези оплаквания продължават дълго време и водят до отслабване на тегло и други промени, свързани с неправилно усвояване на храната. При КУЧЕШКАТА ТЕНИЯ / ЕХИНОКОК/, която засяга най-често черния дроб, има болки и тежест в дясно подребрие, болестно изменение функцията на черния дроб, отключват се алергични прояви и т.н. Ако е засегнат друг орган, например белият дроб, има суха дразнеща кашлица, понякога с изхрачване на солена течност, което е признак за спукване на ехинококовата киста. Може да се засегне мозък, далак и други органи, което също се свързва с определени болестни промени. ТРИХИНЕЛОЗАТА засяга мускулите – започват болки при дишане, светобоязън, може да се засегне и сърдечния мускул, общо взето това заболяване е с тежко протичане и води до инвалидизация.
Какви изследвания се правят в лаборатория „Здраве“, които доказват наличието на паразити и можем ли по свое желание да проверим състоянието си?
– В ЛАБОРАТОРИЯТА СЕ ИЗВЪРШВАТ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА НАЛИЧИЕ НА ПАРАЗИТИ В ОРГАНИЗМА. МОЖЕ ДА СЕ ИЗСЛЕДВА ИЗПРАЖНЕНИЕ, КРЪВ, ХРАЧКА И ДР. СЕКРЕТИ И ДА СЕ УСТАНОВИ ДАЛИ В МОМЕНТА ИМА НЯКАКЪВ ПАРАЗИТ.
Какви са пътищата за зараза с паразити. Дайте препоръки как да се пазим от паразити и какви превантивни мерки да съблюдаваме, какво да избягваме, какво да не ядем и т.н.
– Най-често заразяването става чрез лоша хигиена – мръсни ръце, недобре измити плодове и зеленчуци, особено приземно растящите, при контакт със заразено животно / куче/, по чиято козина има яйца на кучешката тения. В редки случаи човек може директно да зарази друг човек. Спазвайки добра лична хигиена, можем да се предпазим с много голяма сигурност от тези заболявания. За децата е особено важно да се предпазват от контакт със случайни животни, особено кучета и котки, които не са обезпаразитени. Да консумираме месо само от проверени източници, а не от случайни продавачи на пазара, защото месото може да съдържа формите на тения или трихинелоза, от които се заразяваме.
Искам да подчертая, че България е с малко разпространение на паразитози. Ние тук нямаме температурните и векторни условия за разпространението на много заболявания, характерни за тропическите страни, което ни прави уязвими за тях, ако посетим такава страна. Затова при всяко посещение на южноамериканска, африканска или азиатска страна, трябва да се запознаем с особеностите и да се имунизираме при необходимост.
В заключение бих казала, че здравият човек не носи в себе си паразити, от които трябва да се освободи. Здравият човек има нормална микрофлора, която е част от човешкото житие.

Валентина Караджова

Общо
Д-р Мирчева: Всяко заразяване с патогенен организъм е болестно състояние
Заглавие
Д-р Мирчева: Всяко заразяване с патогенен организъм е болестно състояние
Описание
Липсата на нормална микрофлора води до появата на болестното състояние дисбактериоза, казва д-р Мирчева
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker