НовиниОт природата

Синдром на сухото око – намалена продукция на слъзен секрет

Симптомите от парене до повишена чувствителност към светлината

Синдром на сухото око – намалена продукция на слъзен секрет.
Синдром на сухото око – намалена продукция на слъзен секрет.

Сигурно ви се е случвало да имате проблеми с очите. Има много заболявания, които можем да се научим да разпознаваме. Едно от тях е синдромът на сухото око, който се дължи на намалена продукция на слъзен секрет. Този секрет може да е в достатъчно количество, но да е с намалено качество или по просто казано с абнормен състав на сълзите, които се изпаряват много по-бързо и не могат да овлажнят очите.
Какви са симптомите при синдрома на сухото са ще разгледаме сега. Дразнене и парене на очите; сухота в очите; чувство на чуждо тяло в очите; замъгляването на зрението е едно от най-често срещаните; сърбеж на очите; повишена чувствителност към светлината.
Още по-силни и болезнени стават симптомите при продължителна работа с компютър, въздействието на климатичните условия (вятър). Единственото, което може да помогне в този момент е ако човек си затвори очите. Рядкото мигане поради продължително взиране в компютъра; продължителна употреба на контактни лещи; хроничен конюнктивит; автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, лупус, синдром на Сьогрен и други); алергия; употреба на някои медикаменти като: антидепресанти, назални деконгестанти, противозачатъчни хапчета; лоши климатични условия (сух, горещ климат или вятър, също и прекомерното замърсяване на околната среда) са една малка част от проблемите, които предизвикват симптомите на сухото око.

Симптомите стават по-силни при продължителна работа с компютър.
Симптомите стават по-силни при продължителна работа с компютър.

 
Естествено слъзните жлези на очите могат да бъдат увредени „благодарение” на различни инфекциозни заболявания (бактериални и вирусни инфекции) или от радиация; ектропион (извръщане на клепачния ръб навън); ентропион (завръщане на клепачния ръб навътре).
За да се излекува човек е нужно да приложи диета. Начинът на хранене е от голямо значение за здравето на очите. Трябва да се спазва едно основно правило: „Да не се прекалява с нищо”. Прекаляването с количеството на храната е също толкова вредно, както и прекалено строгият диетичен режим. Прекомерната употреба на бързи въглехидрати има за резултат рязко повишаване на кръвната захар, повишаване на вискозитета на кръвта (сгъстява се кръвта, от гледна точка и на физиката). Прекомерната употреба на сол има подобен ефект. Солта и захарта могат да повишат и кръвното налягане, защото предизвикват преразпределение на водата, с преминаване на водата към кръвното русло.
От друга страна прекаленото ограничаване и на двете може да бъде причина за намаляване на кръвното налягане, поради намален обем, циркулираща течност в съдовете. И при двете състояния се нарушава нормалната физиология на кръвта, което рефлектира на начина на кръвоснабдяване на тъканите, а оттам и на нормалните физиологични процеси. Препоръчителният режим при синдрома на сухите очи включва задължителното приемане на храни богати на витамините – А, Е, С; микроелементите- цинк, селен; каротеноиди: зеаксантин, лутеин; ненаситени мастни киселини като омега 3, омега 6, омега 9.
Лененото семе много помага при синдрома на сухото око. Лененото масло, което се купува от магазина задължително трябва да е произведено по технологията на студеното пресоване и да бъде съхранявано на тъмно. То е с много високо съдържание на омега 3 мастни киселини. Счита се, че олиото има редица терапервични ползи: намалява лошият холестерол, повишава добрия холестерол, намалява високото кръвно налягане, намалява болките при ревматоиден артрит и други.
Редовната употреба на ленено масло може да намали симптомите свързани със сухите очи и да увеличи продукцията на слъзен секрет. Начин на прилагане:
Лененото масло може да бъде използвано вместо олио за подправяне на салати и сосове.
Сутрин, когато човек стане от сън, трябва на гладно да изпива по една или две супени лъжици от маслото. Може да се открие и под формата на таблетки. Най-модерните таблетки с ленено семе съдържат и рибено масло.

Общо
Синдром на сухото око – намалена продукция на слъзен секрет
Заглавие
Синдром на сухото око – намалена продукция на слъзен секрет
Описание
Начинът на хранене е от голямо значение за здравето на очите.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker