Новини

Дървото на живота е уникална храна и лекарство

Боабабът изцелява малария, дизентерия, чисти черния дроб от токсини

Ядливите плодове, които се предлагат широко като прахообразна добавка, са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни, антивирусни и антимикробни свойства.
Дървото на живота има сладки плодове, но забавя усвояването на захарите.

Боабабът е невероятно издръжливо дърво. Въпреки сухите и горещи савани в Африка, където расте, то може да живее в продължение на 500 години или повече и неговият размер доминира в безплодния пейзаж. Издига се над 30 метра, а диаметърът му достига над 28 метра.
Наричано „дървото на живота„, то изпреварва екологичните предизвикателства и помага на местните хора в много аспекти на живота им. Масивният дънер може да осигури защита, а листата, кората, семената,плодовете имат дълга традиция да се използват като храна и лекарства.
Дървото на живота има сладки плодове, но забавя усвояването на захарите.
Плодът на боабаба расте в шушулките и има сладък вкус. Изсъхва естествено, докато шушулките все още висят от дървото. След като шушулките се блъснат и разбият, плодът се изважда и се превръща в прах, който лесно може да бъде опакован и транспортиран. Въпреки че някои прахове са стерилизирани или по друг начин обработени, естественият суров прах също е на разположение. И си струва да го потърсите.
Сухият плод на прах е богат на антиоксиданти, особено на витамин С, съдържа голямо количество калий, калций, магнезий и протеин. Около половината от всяка порция са фибрите. Влакната действат като пребиотик, спомагайки за поддържането на полезната микрофлора в червата.
Британско проучване, публикувано в „Nutrition Research“, установило, че плодът на прах, смесен във вода или изпечен в бял хляб, забавя усвояването на въглехидратите. Това намалява върховете и спадовете в кръвната захар и енергията. Изследователите смятат, че освен влакната, които забавят абсорцията на захарите, в плодовете има вещества, които блокират ензимите, които разграждат въглехидратите.
Плодовете и семената на боабабът спасяват от дизентерия, малария и токсини.
Учените от цял свят анализират свойствата на това дърво повече от 100 години.


Семената съдържат масло, което при локално приложение, е полезно за кожата. Ядливите плодове, които се предлагат широко като прахообразна добавка, са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни, антивирусни и антимикробни свойства.
Той също така е мощно болкоуспокояващо и традиционно се използва за лечение на диария и намаляване на температурата. Всъщност баобабът е използван широко от местното население за лечение на дизентерия, животозастрашаваща форма на диария и треска, свързана с малария. Напоследък проучване при животни е установило, че изсушената чрез замразяване форма на плодовете и семената може да предпази черния дроб от увреждане от токсичен разтворител, използван в пожарогасители и химическо чистене.
Помощ за планетата
Фирмите, които произвеждат продукти от баобаб в Съединените щати, дават шанс на местните общности в Африка. Това включва плащането на устойчиви заплати на онези, които събират плодовете и защитават дърветата, за устойчивостта както на хората, така и на планетата.
Как да използвате стрития на прах плод и маслото от него?
Маслото от баобаб, произведено чрез пресоване на семена, има овлажняващи и успокояващи свойства за кожа. Плодът на прах работи добре при:
• Смутита
• Смесена със студена или гореща вода и по избор лимон
• Разбърква се в кокосова вода
• Смесва се и в други напитки, студени или горещи
• Използва се с овесена каша, студени зърнени закуски, палачинки или вафли
• Поръсени на пресни плодове
• Смесен в салатни дресинги
• Печени в хляб, кифли, сладкиши или бисквити
• Смесева се в кисело мляко, сладолед или други десерти
• Смесва се в сосове или супи
• Поръсва се върху пуканки
Плодовият прах се предлага сам по себе си и като съставка в протеини на прах на базата на растителни, хранителни или енергийни добавки и плодови десерти. Той може да се намери и в други храни. Плодовете на боабаба не са ГМО и не съдържат глутен.

Общо
Дървото на живота е уникална храна и лекарство
Заглавие
Дървото на живота е уникална храна и лекарство
Описание
Боабабът изцелява малария, дизентерия, чисти черния дроб от токсини.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker