Начало - Новини - Часът на Земята не е само да изключим осветлението за час

Часът на Земята не е само да изключим осветлението за час

WWF съветва за устойчиво бъдеще на природата на нашата планета

Часът на Земята е много повече от това да изгасим осветлението вкъщи за 60 минути.

Часът на Земята е много повече от това да изгасим осветлението вкъщи за 60 минути.

Часът на Земята е много повече от това да изгасим осветлението вкъщи за 60 минути. С тази кампания на световната природозащитна организация WWF и всички, които подкрепят инициативата, отправят призив за по-устойчиво бъдеще. Тази година България посвещава този един час на българските реки. От дълго време те са преграждани, изкопавани, унищожавани, и така се нарушава равновесието в природата. От природозащитната организация смятат, че е време е да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим.
Русе се включва в инициативата за шеста поредна година. Затова тази вечер от 20.30 часа до 21.30 часа ще бъде изгасено архитектурно-художественото осветление на Община Русе, Статуята на Свободата, Доходното здание, Русенския исторически музей, Русенския окръжен съд, Русенската опера и Туристическия информационен център.
Мащабните акции по света за Деня на Земята започват през 2007 г. В последствие инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.
В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече.
Една от кампаниите на Частът на Земята, допринесла за промяна в мисленето, е
Гората на Часът на Земята в Уганда. През 2013-а WWF Уганда избира 27 кв км ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там се засаждат 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank – Uganda дарява 250 000 дървета, а министърът на околната среда – 1000 дървета.
След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтените разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, трябва да направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.
През 2013 година в Аржентина Часът на Земята води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежнияг район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава територията с ограничена икономическа дейност на повече от 4%.
През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.
В Парагвй Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива.Така се спира обезлесяването на критично застрашените Атлантически гори поне до края на 2018 година.
Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.
В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.
През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2 120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.

Часът на Земята не е само да изключим осветлението за час
WWF съветва за устойчиво бъдеще на природата на нашата планета

Коментари

Преминете на горе