Новини

Часът на Земята не е само да изключим осветлението за час

WWF съветва за устойчиво бъдеще на природата на нашата планета

Часът на Земята е много повече от това да изгасим осветлението вкъщи за 60 минути.
Часът на Земята е много повече от това да изгасим осветлението вкъщи за 60 минути.

Часът на Земята е много повече от това да изгасим осветлението вкъщи за 60 минути. С тази кампания на световната природозащитна организация WWF и всички, които подкрепят инициативата, отправят призив за по-устойчиво бъдеще. Тази година България посвещава този един час на българските реки. От дълго време те са преграждани, изкопавани, унищожавани, и така се нарушава равновесието в природата. От природозащитната организация смятат, че е време е да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим.
Русе се включва в инициативата за шеста поредна година. Затова тази вечер от 20.30 часа до 21.30 часа ще бъде изгасено архитектурно-художественото осветление на Община Русе, Статуята на Свободата, Доходното здание, Русенския исторически музей, Русенския окръжен съд, Русенската опера и Туристическия информационен център.
Мащабните акции по света за Деня на Земята започват през 2007 г. В последствие инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.
В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече.
Една от кампаниите на Частът на Земята, допринесла за промяна в мисленето, е
Гората на Часът на Земята в Уганда. През 2013-а WWF Уганда избира 27 кв км ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там се засаждат 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank – Uganda дарява 250 000 дървета, а министърът на околната среда – 1000 дървета.
След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтените разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, трябва да направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.
През 2013 година в Аржентина Часът на Земята води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежнияг район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава територията с ограничена икономическа дейност на повече от 4%.
През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.
В Парагвй Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива.Така се спира обезлесяването на критично застрашените Атлантически гори поне до края на 2018 година.
Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.
В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.
През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2 120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.

Общо
Часът на Земята не е само да изключим осветлението за час
Заглавие
Часът на Земята не е само да изключим осветлението за час
Описание
WWF съветва за устойчиво бъдеще на природата на нашата планета
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker