Новини

Хранят прасета здравословно – с маслини и моркови

Прасета хапват моркови и маслини
Прасета хапват моркови и маслини

Маслини в менюто на прасетата.

Не става въпрос за каприз или фермерска прищявка. Здравословната диета е част от амбициозен проект на европейски учени. Всяка година в Европейския съюз около 100 милиона тона храни отиват на боклука. Голяма загуба, при условие че голяма част от тях остават годни за консумация. Достатъчно е да бъдат преработени по подходящ начин. За нововъведението разказват в рубриката „Зелена светлина“ на БНТ.
Например остатъците от маслини. Освен тях, дневната дажба на животните включва обелки от моркови, остатъци от кисело мляко, соя, масло и зърнени храни. Как се отразява това меню на животните ли? По всичко личи, че доста добре.
Геерт Брюгеман, микробиолог: “Наблюдаваме добър растеж при животните. Освен това имаме по-ниска консумация на фураж за единица произведено месо. Постоянно наблюдаваме животните. Следим и имунната им система. Всички показатели са много добри.”
Идеята остатъците от храната да се дават на животните, разбира се, не е нова. Новото е в технологията, с която европейските учени превръщат огромните количества хранителни остатъци във фураж. Успешната формула, до която са достигнали е да изсушават ненужните хранителни продукти.
Барт ван Другунброк, биоинженер: “Загряваме вода на водна баня. Получената топлина се насочва към съда, в който са остатъците и след това попада в продукта. Всичко това се случва много бързо. Така че ние имаме възможност да изсушим продукта за 3 до 5 минути.”
Извличане на водата от хранителните продукти спомощта на… вода. Това е тайната на учените.
Барт ван Другунброк, биоинженер: “Да, до определена степен това е така. В действителност ние загряваме вода. Енергията от горещата вода извлича водата от хранителните продукти, която обикновено предизвиква гниене.”
Карен Верщрете, технолог по храните: “При изсушаване хранителният продукт губи топлина. Тоест, той става студен. Така ние запазваме витамините, цвета, хранителните вещества, антиоксидантите, вкуса. Всички тези елементи присъстват във финалния продукт, но в концентриран вариант.”
Проучването на десетки храни, които подлежат на подобна преработка, продължава. Европейските учени са убедени, че новите хранителни продукти за животни ще се появяват на пазара до 2-3 години.

Общо
Хранят прасета здравословно - с маслини и моркови
Заглавие
Хранят прасета здравословно - с маслини и моркови
Описание
Маслини в менюто на прасетата.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker