Новини

Яжте тези храни, за да отслабнете

Бобовите растения са едни от най-недооценените храни

Печен нахут.
Фасул, нахут, грах, леща: няколко обикновени храни, които могат да са ви от полза, когато искате да сваляте килограми, съобщават канадски учени.

Фасул, нахут, грах, леща: няколко обикновени храни, които могат да са ви от полза, когато искате да сваляте килограми, съобщават канадски учени.
Нов анализ на данни от 21 клинични проучвания върху тези храни – общо известни като „импулси“ – открива, че те могат да помогнат на отслабващите да се чувстват сити, и в същото време да премахнат нежеланите килограми. „Въпреки, че загубата на тегло е била малка, нашите открития предполагат, че просто като се включат такива „импулси“ в диетата могат да ви помогнат да отслабнете, и смятаме, че е по-важно, че няма да ви позволяват да ги натрупате обратно, след като сте ги свалили“, казва водещият автор на проучването Ръсел де Соуса, изследовател в болница „Свети Михаил“ в Торонто.
Един експерт не е изненадан от резултатите. „Тези видове бобови растения са едни от най-недооценените храни като цяло“, споделя Дейна Анджело Уайт, диетолог и доцент по спортна медицина в куйнипегския университет в Хамдън, Кънектикът. „Те са пълни с фибри, протеини, витамини и минерали“, отбелязва тя. „Логично е, че ще помогнат за улесняване загубата на тегло и намаляване на холестерола, когато се приемат редовно.“
Канадският екип също така отбелязва, че „импулсите“ имат „нисък гликемичен индекс“ – което означава, че те се разграждат бавно в храносмилателния тракт. Като такива, те могат да се консумират вместо животински протеин или нездравословни мазнини по време на хранене.
В опитите включени в новия анализ участват общо 940 възрастни. Когато участниците започнали да ядат една порция (3/4 чаша) от тези храни на ден, те загубили средно по 0,30 кг. за шест седмици, без да правят някакви специални усилия да избегнат други видове храни, заявяват изследователите.
Според екипа на де Соуса, предишни изследванията показват, че яденето на боб, леща и други бобови храни кара хората да се чувстват по-сити. Това е от ключово значение за загубата на тегло, 90 % от програмите за отслабване, не успяват, защато се дължат на влиянието на глада и желанието за храна, според де Соуса. „Това ново изследване се вписва добре с предишната ни работа, която установи, че „импулсите“ увеличават чувството за ситост до 31 на сто, което наистина може да доведе до по-малък прием на храна“, казва той.
Тези храни също изглежда помагат за по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, добавя де Соуса.
Антонела Апичела, извънболничен диетолог в болница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк, казва в изследването, че „подкрепя идеята, че храни като боб, леща, нахут и сух грах могат да намалят телесните мазнини и могат да допринесат за загубата на тегло, дори ако калориите не се ограничават.“ Тя е съгласна, че „импулсите“ помогат на хората да се чувстват по-сити, по-рано, а фибрите, които тези храни съдържат „могат да намалят абсорбцията на мазнини.“
Резултатите са публикувани на 30 март в „Американския журнал по клинично хранене“.

Общо
Яжте тези храни, за да отслабнете
Заглавие
Яжте тези храни, за да отслабнете
Описание
Бобовите растения са едни от най-недооценените храни.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker