НовиниХранене и спорт

Яденето на пресни плодове всеки ден защитава сърцето

Предишни изследвания показват, че диетите базирани на плодове са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания

Пресни плодове.
Възрастните, които ядат пресни плодове, като ябълки и портокали, всеки ден били с около една трета по-малък риск от смърт от сърдечен удар или инсулт, в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат плодове.

Редовното ядене на пресни плодове може да помогне за предотвратяването на сърдечни удари и инсулти, споделят китайски изследователи.
Възрастните, които ядат пресни плодове, като ябълки и портокали, всеки ден били с около една трета по-малък риск от смърт от сърдечен удар или инсулт, в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат плодове, открили учените. „Консумация на плодове е важна за вашето сърдечно-съдово здраве“, казва водещият изследовател д-р Лиминг Ли, вицепрезидент на Китайската академия на медицинските науки в Пекин.
Участниците в изследването, които приемали плодове, най-често били с по-ниско кръвно налягане и кръвна захар, отколкото хората, които консумирали по-рядко плодове, казва Ли. Поради естеството на проучването, обаче, то не може да докаже, че консумацията на плодове е причата за намалелия риск от инфаркт и инсулт, продължава ученият.
За изследването, Ли и неговите колеги събрали данни за повече от 500,000 възрастни, на възраст между 30-79 години, в периода 2004 г. – 2009 г. Никои от участниците не е имал анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.
По-малко от един на всеки пет души ядял плодове всеки ден. За повече от седем години, тези, които ядяли еквивалента на приблизително половин чаша плодове на ден имали значително по-малки рискове от развитието на големи сърдечно-съдови заболявания, показва проучването.
Двама експерти от САЩ претеглят резултатите от изследването. „Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за предотвратима и преждевременна смърт в световен мащаб“, каза д-р Грег Фонароу, професор по кардиология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
Предишни изследвания показват, че диетите базирани на плодове са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Въпреки това, малко от тези проучвания са включвали азиатски страни, отбелязва той. „Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи, дали консумацията на повече плодове ще доведе до значими здравни ползи“, казва Фонароу.
Саманта Хелър, старши клиничен диетолог в Нюйоркския университетски медицински център, споделя, че плодът е едно чудесно допълнение към диетите. „Плодовете са сладки, вкусни и леснодостъпни,“ казва тя. „Те са страхотен източник на витамини, минерали, фибри и други здравословни растителни съединения.“ Също така, тя споделя: „фибрите в плодовете помагат на стомашно-чревния тракт да е здрав, а други съставки в плодовете спомагат за поддържане функциите на нашите мозъчни клетки.“
Плодове се ядат не толкова често в Китай, отколкото в Съединените щати и Обединеното кралство, и обикновено се консумират сурови, заявяват изследователите.
Най-често се консумираните плодове в Китай са ябълките, крушите и портокалите, споделя д-р Ли. Любимите пресни плодове в Америка са ябълки и банани, казва Хелър.
За да получите повече от полезните съединения, открити в плодовете, Хелър препоръчва да се яде разнообразно, включително кайсии, ягоди, грозде, киви, пъпеши, праскови и мандарини.

Общо
Яденето на пресни плодове всеки ден защитава сърцето
Заглавие
Яденето на пресни плодове всеки ден защитава сърцето
Описание
Предишни изследвания показват, че диетите базирани на плодове са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker