Начало - Новини - Ерготeрапия дава шанс за пълноценен живот

Ерготeрапия дава шанс за пълноценен живот

Ерготирапия дава шанс за пълноценен живот

Ерготерапия дава шанс за пълноценен живот

Ерготерапия дава надежда на хората, срещащи затруднения в своя заседнал и еднообразен живот, да извършват ежедневните си дейности по по-лесен, макар и различен, начин.

Тя осигурява независимост и мобилност на засегнатите и подновява качеството им на живот. Практикуващите тази професия са експерти в социалните, емоционалните и физиологичните влияния на различните заболявания и травми. Този метод на лечение ни кара да погледнем живота с други очи и да се замислим за неща, за които досега не сме си давали сметка. Техниката и ерготерапията си взаимодействат в името на хората и техните проблеми. Тази взаимовръзка е силна и търси непрекъснати преобразования и усъвършенстване. Колкото повече техника и помощни средства се използват, толкова повече възможности се откриват за подобряване на стандарта на живот на възрастните и децата с увреждания. Адаптираната техника в ерготерапията не е просто техника, тя е необходимост. Благодарение на нея се улеснява животът на лицата, които имат определен вид ментален, физически или психически проблем. Всеки един от нас е наясно, че техниката е „мързелив” начин за изпълняване на дадена дейност.

Животът е кръговрат и не се знае как ще се завърти и какво ще последва от това. Понякога се случва така, че хората стават зависими от техниката, за да коригират начина си на живот. Но когато това се прави в името на пълноценност и отдаденост, тя е оправдан вариант. Тя, техниката, е животоспасяваща от гледна точка на работоспособността. Ето и конкретен пример – човек инвалид, обездвижен в долната част на торса след инцидент. Според общоприетите представи, той не би могъл да твори и живее с подобен проблем. Това изобщо не отговаря на истината. Всичко е поправимо, стига да има желание и възможност да постигне тази цел. А връзката е ерготерапията. Тя приспособява или средата, или човека към нея. Благодарение на специални инвалидни колички, адаптирани средства, човекът продължава живота си по малко по-различен, но пълноценен начин. Хирургът от снимката е описаният пример. Той е парализиран, но благодарение на силната си воля и охота и с помощта на специализирана инвалидна количка, продължава да спасява човешки животи и прави хората щастливи. Това навежда на мисълта: „Няма невъзможни неща, а само пропуснати възможности!”. Животът е като река. Тя може да бъде буйна, бърза и динамична, но бива и спокойна. Животът предлага непредвидени събития, които не могат да бъдат поправени, но могат да бъдат подобрени и използвайки възможностите на техниката, хората да продължат да правят нещата, които обичат, макар и с по- различни средства. Затова въпреки проблемите, които имате, никога не се предавайте да постигате нещата, които силно желаете! Защото няма недостижими цели, всичко е изпълнимо, стига да го искаме силно и да положим усилие за него!

Катя Петрова

Ерготeрапия дава шанс за пълноценен живот
Ерготерапия дава надежда на хората, срещащи затруднения в своя заседнал и еднообразен живот, да извършват ежедневните си дейности по по-лесен, макар и различен, начин.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе