МедицинатаНовини

Естонците със здравни досиета, зъболечението до 19 г. безплатно

Касата плаща по 260 евро на пенсионерите за протези на 3 години

Всеки естонец разполога със здравно досие, рецeптите също са електронни.
Е-здравните досиета позволяват да се проследи движението на пациента – от посещението при джипито през специалиста до престоя в болнично заведение, изследванията, вида на лечението, вкл. оперативното.

Естония е най-дигитализираната страната. Нейното е-правителство предлага над 1500 публични услуги онлайн, включително и здравни. Всеки естонец разполага със здравно досие, рецептите също са електронни. Това изключително много помага при лечението на пациентите, както и за контрола върху здравеопазването. Е-здравните досиета позволяват да се проследи движението на пациента – от посещението при джипито през специалиста до престоя в болнично заведение, изследванията, вида на лечението, вкл. оперативното. Това разказа пред медиите Габриела Стефанова от Областния информационен център – Русе, която участва през ноември в учебно посещение в Естония. По време на престоя си в Талин групата от представители на Мрежата от областни информационни центрове и от Централния информационен и координационен център към МС са се запознали с управлението на еврофондовете в балтийската република и с нейното е-правителство.
С въвеждането на е-здравни досиета и рецепти качеството на здравните услуги и контролът върху лекарствата и разходите в болничните заведения са били значително подобрени. Особено добър бил ефектът върху спешната помощ. При инцидент на медиците им е достатъчно да влизат в досието на пациента, за да узнаят от каква е кръвната му група, от какво е боледувал той, какво лечение му е било предписано и какви лекарства употребява, има ли непоносимост към определени медикаменти.
Информацията за е-здравеопазване в Естония провокира интереса на „Здраве да е“ и ние решихме да разгледаме портала в частта му за здравните услуги. Така научихме, че от 1 юли 2017 г. за младежите до 19 години зъболечението е безплатно. Безплатни стоматологични услуги могат да се получат само от лекаря, който е сключил договор за финансиране на лечението със здравноосигурителния фонд. От същата дата Здравноосигурителният фонд е започнал да компенсира и зъболечението на възрастни с до 30 евро годишно, когато става дума за услуги от първостепенно значение. Другата новост е заплащане за зъболечение до 85 евро годишно на бременни и майки на деца под една година, на хора с частична или пълна инвалидност и на хората над 63-годишна възраст. От бонуса могат да се възползват и пациенти с повишена нужда при стоматологично лечение. Заплаща се само зъболечение от първа необходимост. Освен това на всеки 3 години Здравно-осигурителната каса осигурява обезщетение в размер на 260 евро за протези на пенсионери по инвалидност или старост, над 63 години, както и на хора с частична или пълна инвалидност.

Общо
Естонците със здравни досиета, зъболечението до 19 г. безплатно
Заглавие
Естонците със здравни досиета, зъболечението до 19 г. безплатно
Описание
Касата плаща по 260 евро на пенсионерите за протези на 3 години.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker