МедицинатаНовини

Естонците със здравни досиета, зъболечението до 19 г. безплатно

Касата плаща по 260 евро на пенсионерите за протези на 3 години

Всеки естонец разполога със здравно досие, рецeптите също са електронни.
Е-здравните досиета позволяват да се проследи движението на пациента – от посещението при джипито през специалиста до престоя в болнично заведение, изследванията, вида на лечението, вкл. оперативното.

Естония е най-дигитализираната страната. Нейното е-правителство предлага над 1500 публични услуги онлайн, включително и здравни. Всеки естонец разполага със здравно досие, рецептите също са електронни. Това изключително много помага при лечението на пациентите, както и за контрола върху здравеопазването. Е-здравните досиета позволяват да се проследи движението на пациента – от посещението при джипито през специалиста до престоя в болнично заведение, изследванията, вида на лечението, вкл. оперативното. Това разказа пред медиите Габриела Стефанова от Областния информационен център – Русе, която участва през ноември в учебно посещение в Естония. По време на престоя си в Талин групата от представители на Мрежата от областни информационни центрове и от Централния информационен и координационен център към МС са се запознали с управлението на еврофондовете в балтийската република и с нейното е-правителство.
С въвеждането на е-здравни досиета и рецепти качеството на здравните услуги и контролът върху лекарствата и разходите в болничните заведения са били значително подобрени. Особено добър бил ефектът върху спешната помощ. При инцидент на медиците им е достатъчно да влизат в досието на пациента, за да узнаят от каква е кръвната му група, от какво е боледувал той, какво лечение му е било предписано и какви лекарства употребява, има ли непоносимост към определени медикаменти.
Информацията за е-здравеопазване в Естония провокира интереса на „Здраве да е“ и ние решихме да разгледаме портала в частта му за здравните услуги. Така научихме, че от 1 юли 2017 г. за младежите до 19 години зъболечението е безплатно. Безплатни стоматологични услуги могат да се получат само от лекаря, който е сключил договор за финансиране на лечението със здравноосигурителния фонд. От същата дата Здравноосигурителният фонд е започнал да компенсира и зъболечението на възрастни с до 30 евро годишно, когато става дума за услуги от първостепенно значение. Другата новост е заплащане за зъболечение до 85 евро годишно на бременни и майки на деца под една година, на хора с частична или пълна инвалидност и на хората над 63-годишна възраст. От бонуса могат да се възползват и пациенти с повишена нужда при стоматологично лечение. Заплаща се само зъболечение от първа необходимост. Освен това на всеки 3 години Здравно-осигурителната каса осигурява обезщетение в размер на 260 евро за протези на пенсионери по инвалидност или старост, над 63 години, както и на хора с частична или пълна инвалидност.

Естонците със здравни досиета, зъболечението до 19 г. безплатно
Касата плаща по 260 евро на пенсионерите за протези на 3 години.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker