МедицинатаНовини

Ето защо нараняванията през деня зарастват по-бързо

Изследователите открили, че раните, които се получават през нощта, отнемат с 60% по-дълго време, за да се излекуват от тези, които са се случили през деня

Вътрешният часовник при човека, наричан също циркаден ритъм, регулира заздравяването на рани от клетките на кожата и оптимизира изцелението през деня, заключват изследователите.
Вашият вътрешен часовник е причината раните да зарастват по-бързо, ако се нараните през деня, а не през нощта, сочи ново изследване.

Вашият вътрешен часовник е причината раните да зарастват по-бързо, ако се нараните през деня, а не през нощта, сочи ново изследване.
Експерименти с кожните клетки и други клетки при мишките показват, че раните получени през деня зарастват два пъти по-бързо от тези – през нощта.
Циркаден ритъм
След като анализирали възстановяването на раните на 118 души с изгаряния, изследователите открили, че раните, които са настъпили през нощта, са се нуждаели с 60% повече време, за да се излекуват от тези, които са се случили през деня.
Проучването е публикувано в списание Science Translational Medicine.
Вътрешният часовник при човека, наричан също циркаден ритъм, регулира заздравяването на рани от клетките на кожата и оптимизира изцелението през деня, заключват изследователите. Те добавят, че това може да се окаже полезно при операции и други медицински процедури и може да доведе до създаването на нови лекарства за подобряване заздравяването на раните.
Преди време трима американци получиха Нобелова награда за медицина за открития за ежедневния ритъм на тялото. Те успели да изолират ген, който контролира нормалния дневен биологичен ритъм. Те „успяха да надникнат вътре в нашия биологичен часовник и да изяснят неговите вътрешна работа”.
Ефективното зарастване на кожата е много важно
Циркадните ритми адаптират физиологията на човека към различни фази на деня, като влияят на съня, поведението, хормоналните нива, телесната температура и метаболизма.
„Ние показахме, че ежедневните цикли на биологичния часовник контролират колко добре клетките могат да възстановят повредената тъкан, като повлияят на един основен протеин, наречен актин“, заявява водещият автор на проучването Нед Хойл, от лабораторията за лабораторни изследвания по молекулярна биология в Кеймбридж, Англия.
„Ефективното зарастване на кожата ни е от решаващо значение за предотвратяване на инфекцията, а когато лечението се обърка, раните могат да станат хронични или да настъпи прекомерно образуване на белези“, казва Хойл в съобщение за медиите от научния съвет.
„По-нататъшни изследвания на връзката между вътрешния часовник на човека и заздравяването на рани могат да ни помогнат да разработим лекарства, които предотвратяват заздравяването на дефектни рани или дори да ни помогнат да подобрим резултатите от операцията“, добавя Хойл.

Общо
Ето защо нараняванията през деня зарастват по-бързо
Заглавие
Ето защо нараняванията през деня зарастват по-бързо
Описание
Изследователите открили, че раните, които се получават през нощта, отнемат с 60% по-дълго време, за да се излекуват от тези, които са се случили през деня.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker