МедицинатаНовини

ЕС временно спря опасно лекарство против остеопороза

Protelos/Osseor води до тежки сърдечно-съдови болести

ЕС временно спря опасно лекарство против остеопороза.
ЕС временно спря опасно лекарство против остеопороза.

Европа временно спря лекарство против остеопороза, защото рисковете от приема му са повече от ползите, предупреди пациентите Българската изпълнителна агенция по лекарствата.
Препаратът Protelos/Osseor / стронциев ранелат/ води до сериозни сърдечно-съдови проблеми. На всеки 1000 пациенти, лекувани в продължение на година с него, се появяват 4 допълнителни случая на сърдечни болести, вкл. и на сърдечни инфаркти и още 4 случая на тромбоемболии / кръвни съсиреци/ или запушване на кръвоносни съдове. Освен това е установено, че употребата на Protelos/Osseor води до тежки кожни реакции, нарушения на съзнанието, припадъци, чернодробни възпаления, намаляване на броя на кръвните клетки.
През януари 2014 година Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата препоръча стронциевият ранелат да не се употребява повече за лечение на остеопороза. Той постави под съмнение ефекта от препоръчаното през април 2013 година от Европейската агенция по лекарствата ограничаване на употребата на препарата.
Лекарството е предназначено за лечение на тежка форма на остеопороза при жени в периода след климакса с висок риск от счупвания на прешлените и бедрената кост. Продуктът се използва и за лечение на тежка остеопороза при мъжете с висок риск от счупвания.
Оказва се обаче, че ползите от лекарството са доста скромни: на всеки 1000 пациенти, лекувани със стронциев ранелат в продължение на година, се предотвратяват едва 5 счупвания, не засягащи прешлените, 15 нови счупвания на прешлени и 0,4 счупвания на костта на бедрото.
Като се сложат на кантара ползите и вредите, експертите смятат, че те не натежават в ползва на Protelos/Osseor.
Предстои за окончателното решение да се произнесе за Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker