Новини

Европейски регламент изисква заведенията да информират за алергените в храната

Най-често ресторантите прилагат списък, но рядко го обвързват с конкретни ястия

И в българските заведения вече можете да видите менюта, придружени от списък с хранителни алергени.
И в българските заведения вече можете да видите менюта, придружени от списък алергени в храната.

И в българските заведения вече можете да видите менюта, придружени от списък с хранителни алергени. Това е така, защото има нов европейски Регламент № 1169/2011, който е в сила от 13 декември миналата година. Неговите изисквания се отнасят не само за пакетираните хранителни продукти, но и за прясно приготвената храна в ресторанти, барове, кетъринг компании, закусвални и други. Идеята е да се осъществи превенция на алергичните реакции, тъй като през последните 15 години броят на хората, които страдат от хранителни алергии се е удвоил. На практика 10 процента от населението на Европа има някакъв вид непоносимост. Затова според регламента хората трябва да бъдат информирани какви алергени съдържат храните, които им се предлагат, за да направят информиран избор.
Ако даден клиент или краен потребител страда от алергия или непоносимост, която се отключи вследствие на консумация в дадено заведение, то ще бъде глобено, а е възможно да носи и наказателна отговорност. При първо нарушение глобите са от 500 до 1000 лева, а при повторно – от 1000 до 3000 лева.
Потребителите, които имат някакви алергии или имунна непоносимост, имат пълното право да изискват информация за всички съставки на предлаганите ястия, ако те не са надлежно отбелязани в менюто. Най-често заведенията просто прилагат списък на алергените, но това съвсем не е достатъчно, защото трябва да е ясно те в кои ястия се съдържат. Ако самата храна е алерген, като рибата например, няма нужда да се обозначава, тъй като това се знае, но ако става дума за салата с морски дарове или ястия, в които се съдържат например яйца, трябва да се отбележат съдържащите се алергени.

14 са алергените, които подлежат на регулация. Ето и техният списък:
1. Зърнени култури, съдържащи глутен
2. Ракообразни и продукти от тях
3. Яйца и продукти от тях
4. Риба и рибни продукти
5. Фъстъци и продукти от тях
6. Соя и соеви продукти
7. Мляко и млечни продукти
8. Ядки – бадеми, орехи, макадамия, лешници, кащу , бразилски орех , орехи куинсленд
9. Целина и продукти от нея
10. Синап и продукти от него
11. Сусамово семе и продукти от него
12. Лупина и продукти от нея
13. Серен диоксид и сулфиди
14. Мекотели и продукти от тях
Млякото съдържа около 20 различни белтъчини, сред които и четири основни алергена. Най-значими от тях са алфа-лакталбуминът, бета-лакталбуминът и казеинът. Алергията към казеин може да е съпроводена и с повишена чувствителност към сирена и други млечни продукти. 10 % от всички млечни протеини са бета-лактоглобулините. Съдържат се в млякото на всички животни. Алергията към млечни продукти може да се прояви при консумация на бял хляб, сладолед, печива, майонеза, шоколад и др.
Към млякото някои хора проявяват непоносимост, която обаче е нещо различно от алергията. В този случай става дума за невъзможност организмът да разгради лактозата, тъй като му липсва ензимът лактаза.
При зърнените храни като пшеница, ечемик, ръж се съдържа глутен. Някои хора проявават глутенова нетолерантност, тъй като организмът им не може да го разгражда. В този случай говорим за автоимумно заболяване.
Рибата също може да бъде алерген. Около една трета от болните имат избирателна алергия към един вид риба. Останалите получават нежелани реакции при консумацията на няколко вида риба. Морската риба е по-силен алерген от речната. В помещения, където се вари риба, антигените й се отделят свободно във въздуха и могат да попаднат в човешкия организъм чрез вдишване. Силен алерген е и хайверът. За сметка на това рибеното масло обикновено не предизвиква алергия.
В списъка с алергени попада и целината, макар в някои случаи народната медицина я препоръчва като лек срещу алергии. Добрата новина е, че при термична обработка алергените от плодове и зеленчуци се разрушават.
Мнозина сигурно не са чували за лупината, но тя е от рода на бобвите растения. Плодът й са няколко семенца в шушулка. Те са подобни на бобчета и са много богати на мазнини и протеини. През последните години лупина започва да замества соята, но това става след неколкократно преваряване, за да се отстранят горчивите токсични вещества. Екстракт от лупина в комбинация със слънчогледово масло стимулира синтеза на колаген.В кулинарията лупина може да замести боба и лещата, от нея след изпичане се приготвя брашно, което се ползва за протеинови шейкове.

Общо
Европейски регламент изисква заведенията да ни информират за алергените в храната
Заглавие
Европейски регламент изисква заведенията да ни информират за алергените в храната
Описание
Най-често ресторантите прилагат списък, но рядко го обвързват с конкретни ястия.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker