Новини

Европейска седмица за намаляване на отпадъци

Първото издание на ЕСНО през 2009 г. стартира благодарение на Програма LIFE+ на Европейския съюз

ЕСНО - 21-27 октомври.
Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурси и отпадъци.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурси и отпадъци. Провежда се от 21 до 27 октомври.
С нея се насърчават различните публични органи, частни компании, гражданското общество, както и отделните граждани, да се включат и допринесат за осъществяване на информационни кампании, дни за почистване и други дейности, свързани с намаляването на отпадъците.

Първото издание на ЕСНО през 2009 г. стартира благодарение на Програма LIFE+ на Европейския съюз. Всички досегашни издания, включително и тазгодишното осмо издание на ЕСНО, се провеждат под патронажа на Европейската комисия. Национален координатор на ЕСНО за България е Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ).
40 % от битовите отпадъци през 2011 г. вече се рециклират и компостират, в сравнение с 2001 г, когато са все още 27 %.
От 503 кг. от генерираните битови отпадъци на човек през 2011 г., 486 кг. са били третирани – 37% са били депонирани, 23% са били изгорени, 25% биват рециклирани и 15% биват компостирани, в сравнение с 2001 година, когато 56% са били депонирани, 17% са били изгорени, 17% са били рециклирани и 10% са били компостирани.
Размерът на генерираните битови отпадъци се различава значително в отделните държави-членки. В Дания са 718 кг., следвана от Люксембург, Кипър и Ирландия със стойности между 600 и 700 кг. на човек. Страни като Германия, Холандия, Малта, Австрия, Италия, Испания, Франция, Великобритания и Финландия са със стойности между 500 и 600 кг. Между 400 и 500 кг. са стойностите в Гърция, Португалия, Белгия, Швеция, Литва и Словения, а под 400 кг в България, Унгария, Румъния, Латвия, Словакия,Полша, Чехия и Естония.
Методите за третиране също се различават в държавите-членки. Румъния е депонирала 99 % от битовите отпадъци за 2011 г., България – 94%, Малта 92% , а Латвия 88%.
Най-много изгорени битови отпадъци има в Дания – 54% от всички отпадъци, в Швеция са 51%, Белгия 42%, Люксембург и Холандия по 38%, Германия – 37%, Франция и Австрия по 35 %.
Най-често се рециклира в Германия, Ирландия, Белгия, Словения, Швеция, Дания и Холандия. Държавите-членки, които компостират най-много битови отпадъци са Австрия, Холандия, Белгия и Люксембург, Испания и Франция.

Общо
Европейска седмица за намаляване на отпадъци
Заглавие
Европейска седмица за намаляване на отпадъци
Описание
Първото издание на ЕСНО през 2009 г. стартира благодарение на Програма LIFE+ на Европейския съюз.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker