Новини

Дори загубата на малко килограми води до големи ползи

Изследване установява 5 безспорни причини, които трябва да ни мотивират да започнем диета

Диета
Дори загубата на малко килограми води до големи ползи.

Загубата на тегло е трудно нещо. А понякога да се започне е още по-трудно, без значение дали човек иска да свали само 5-10 килограма, или тези 5 килограма, от които иска да се отърве в началото, са част от общо 50.

Оказва се, че загубата само на 5 процента от теглото прави много. Това е достатъчно, за да се намали общата телесна мазнина, висцералната мастна тъкан (опасният вид, който обхваща органите ни), и чернодробните мазнини. Освен това така се понижава кръвното налягане и се подобрява инсулиновата чувствителност, съобщава ново изследване, публикувано в списание „Клетъчен метаболизъм“. Това може да означава и по-малък риск от диабет тип 2, твърдят авторите на изследването.
Но свалянето на още 10 до 15 % от теглото продължава да предизвика още повече подобрения по отношение на липидите в кръвта и кръвното налягане“, допълва съавторът на проучването д-р Самюел Клейн, директор на Центъра за човешкото хранене във Вашингтонския университет по медицина.
Значимата промяна отнема време. Не забравяйте, че дори малките промени имат значение и карат тялото да се чувства по-добре. Затова човек трябва да се гордее с всеки свален килограм.Ето и 5-те основни ползи от отслабването, дори с малко:
1. Укрепване на сърцето
Високите нива на холестерол в кръвта, когато се натрупват по стените на артериите, увеличават риска от инфаркт. За щастие, скромен спад в теглото може да ни измъкне от опасната зона. Жените с наднормено тегло и със затлъстяване, които са свалили килограми за две години, са успели да намалят общите резултати на холестерола, „независимо от размера на загубеното тегло“, според проучване от 2013 г. публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация. Ако свалите дори на около 10 % от телесното си тегло, ще постигнете намаляване на нивата на „лошия“ LDL холестерол, на инсулина и триглицеридите (друг вид мазнини в кръвта, които увеличават риска от сърдечни заболявания).
2. Живеeте по-добре
Не е нужно да постигнете желаното тегло, за да бъдете щастливи. В действителност, изследване от 2009 г. на 900 пациенти установило, че тези, които свалили 5 до 10 % от теглото си, имали по-високи стойности на физическа активност и самочувствие. Изследователите отбелязват, че когато човек знае, че сваля дори малко, може да се мотивира да загуби повече, независимо че му е много трудно. Доказателствата сочат, че така човек може да се чувства страхотно, защото се възползва от повече енергия и жизненост.
3. Подобряване на настроението
Според предварително проучване от Университета на Пенсилвания, когато затлъстели възрастни свалят дори 5 % от телесната си маса, те съобщават, че в рамките на шест месеца започват да се радват на по-добър сън и подобрено настроение. Това слънчево настроение може да не е следствие от загубата на тегло, но е факт, че те са имали 21,6 минути повече сън всяка нощ срещу само 1,2 минути в контролирана група. Достатъчно сън поддържа чувството на неудовлетвореност и раздразнителност ниски, а по-добрият сън помага за регулиране на апетита, вероятно помага и при загубата на тегло.
4. Отблъскване на възпаления
Възпалението е „виновно“ за много заболявания днес, но то може да бъде и нещо добро. Острото, краткосрочно възпаление е хубаво нещо (това е начин организмът да отговори на неща като наранявания на тялото). Когато възпалението обаче е дългосрочно и се превръне в хронично, то увеличава риска от заболяване, като болест на сърцето, удар и метаболитен синдром. Добре е да знаем, че дори тогава битката не е загубена. Едно изследване, публикувано в сп. „Изследване на храненето“, подложило затлъстели хора (повечето са били на около 20 години и никой нямал диабет) на диета и тренировъчна програма в продължение на 12 седмици. Като цяло, те свалили около 6 кг., но това не било достатъчно, за да се намали възпалението и да се подобри имунната функция, вероятно защото това не било достатъчно да се освободят проинфламаторните протеини, съхранени в мазнините, заключват авторите на изследването.
5. Съхраняване на ставите чисти
Може да не се замисляте много за това сега, но вярвайте, че ще искате здрави стави с напредване на възрастта. (Искате да се чувствате комфортно като изкачвате стълбите за десетилетия напред, нали?) Наднорменото тегло може да износи много повече хрущяла на коляното, което води до болезнено състояние, наречено остеоартрит. Ако сте с наднормено тегло, изследване показва, че свалянето на 11 килограма може да намали вероятността от обструктивна апнея с повече от 50 на сто.

Общо
Дори загубата на малко килограми води до големи ползи
Заглавие
Дори загубата на малко килограми води до големи ползи
Описание
Изследване установява 5 безспорни причини, които трябва да ни да започнем диета.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker