Деца и родителиНовини

Всяко стотно дете по света е аутист

Болестта е стигнала размерите на епидемия, само с любов към аутистите можем да помогнем

Доброволци на БЧК и ресурсни учители се включиха в кампанията за информиране - що е то аутист
Доброволци на БЧК и ресурсни учители се включиха в кампанията за информиране – що е то аутист

Тенденция към увеличаване на хората с аутизъм отчитат специалисти. Докато през 80-те години на миналия век съотношението е било 1: 10 000, сега едно на всяко сто  деца е диагностицирано с отклонения в аутистичния спектър. Картината на заболеваемостта вече се доближава до епидемичната, категорични са неправителствени организации, работещи с деца и родители. Официалната статистика показва, че официално в България аутистите са 140 000, но, според НПО-та, данните са непълни, тъй като у нас няма национален регистър на хората с диагноза аутист, а така също много родители крият, че децата им са болни.

По повод Световния ден ден за информираност за аутизма в много градове на страната бяха организирани информационни акции, на които доброволци от БЧК и специалисти от ресурсните центрове раздаваха на граждани листовки, флайери и балони. В кампанията под мотото „Да си различен е привилегия голяма“ се включиха и деца, чиито съученици са с аутизъм.

В Областния ресурсен център – Русе са обхванати около 50 деца с различни видове аутизъм. Ресурсни учители посещават ежедневно масовите училища и детските  градини, в които има деца аутисти. Работят на място, в час, а при необходимост и в ресурсните кабинети към учебните заведения. Децата аутисти са интегрирани в масовите училища и освен учители и специалисти, за тях се грижат и техните съученици. Василена, която е ученичка в трети клас на основното училище „Олимпи Панов“ –Русе, заедно със свое другарче, казва, че имат съученик –аутист. Името му е Кристиян. Ние му говорим,  той слуша, вълнува се, но не може да каже нищо, обичаме го, разказва Василена. Тя, както и момченцето от класа й, са се включили в кампанията и раздават балони и флайери по главната улица на Русе. Облекли са и емблематичните бели тениски с надпис „Аз помагам на човек с аутизъм“. Ресурсен специалист добавя, че социализирането на децата аутисти е много важно нещо и обществото трябва да се включи в хуманното дело. Сред аутистите има много умни деца, владеещи езици, компютри, отлични математици, трябва да общуваме с тях , да им помагаме и, най-важното, да им даваме любов, казва ресурсният учител. Само с любов може да помогнем, категоричен е той.

Василена и другарчето й, разказаха за своя приятел от класа Кристиян, който е аутист
Василена и другарчето й, разказаха за своя приятел от класа Кристиян, който е аутист

Какво отключва аутизма, специалистите и до днес не знаят точно. Но със сигурност сред факторите за болестта са:  неправилното хранене и т.н. отровни храни, наличието на тежки метали в организма, хранителните алергии, храносмилателни нарушения, психическият стрес, ваксинирането, генетичните нарушения, смятат те. Аутизмът е проблем с адаптацията. Аутистите са като туристи, пристигащи в непозната страна. Те не знаят езика, културата и системата и трябва някои от местните хора да им помогне да се ориентират. Болестта не се отразява на всеки по един и същ начин. Има едновременно леки и много тежки случаи. Всеки аутист показва различни сиптоми. Въпреки това, аутистите имат проблеми най-вече в следните области: нарушения в социалните взаимоотношения, езикови нарушения, моторни и сензорни нарушения, чувствителност към промените и нелогичен страх. Това е само част от написаното върху флайера по повод Световния ден за информираност за аутизъм. От организацията „Живот в спектъра“, която има страница във Фейсбук, апелират всеки, които има проблеми от аутистичния спектър, да се обърне към тях при нужда от подкрепа и информираност.

Автор и снимки: Валентина Караджова      

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker