НовиниХранене и спорт

Евгени Игнатов: Международен шосеен пробег Русе – Гюргево ще се проведе за пръв път през септември

Евгени Игнатов получава плакет от Добромир Карамаринов - председател на Българската федерация по лека атлетика
Евгени Игнатов получава плакет от Добромир Карамаринов – председател на Българската федерация по лека атлетика

Един от най-титулуваните русенски лекоатлети Евгени Игнатов е победител на 5000 м. на алтернативните олимпийски игри в Москва през 1984 година, вицеевропейски шампион на 3000 метра в Гренобъл, Франция и национален рекордьор на България. В момента е председател на СЛАК „Дунав“-Русе.

Г-н Игнатов, през 2016-а Русе е европейски град на спорта. В тази връзка ще се проведат много мащабни инициативи, една от които и шосеен пробег, който Вие организирате. Разкажете малко повече…
– Титлата „Русе – европейски град на спорта“, присъдена от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, е изключително престижна и аз лично като бивш спортист и председател на Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ съм изключително щастлив, че през 2016-а именно нашият град е център на множество спортни събития. Едно от тях ще е и Международният шосеен пробег Русе – Гюргево, който е заложен в календара на Европейската федерация по лека атлетика и ще се проведе за пръв път през септември тази година. Целта на това събитие е, колкото се може повече любители на бягането да се насладят на спорта и да видят два красиви града на Дунава, единият български, другият – румънски. Освен чрез спорта, Русе ще бъде презентиран и като културен и туристически център на Дунава. В същото време по този начин насърчаваме масовия спорт, което е една от целите на кампанията „Русе-европейски град на спорта“. Използвам възможността да благодаря на Община Русе, която винаги ни е подкрепяла и ни е оказвала пълно съдействие в организацията и провеждането на редица спортни прояви, свързани с леката атлетика. Подкрепа имаме от Министерството на младежта и спорта, както и от Българската федерация по лека атлетика.

Евгени Игнатов
Евгени Игнатов

Събитието е насочено предимно към любители, колко участници очаквате да се включат и от кои държави?
– Поканили сме всички побратимени на Русе и Гюргево градове. Кметовете Пламен Стоилов и Николае Барбу са патрони на състезанието. Очакваме голям интерес от страна на любители на леката атлетика, тъй като такова спортно събитие между две страни ще бъде проведено за пръв път. Надявам се броят на участниците да е над 1000.
Идеята за пробега е в главата ми от две-три години, но сега му дойде времето, предвид и мащабната кампания, която ще се проведе в нашия град през 2016-а. Ще има над 66 мероприятия в различните спортове, надяваме се едно от тях да е именно шосейният пробег. Все още пред нас стоят много предизвикателства, в това число преминаването на Дунав мост и цялостното обезпечаване на събитието.
Колко би струвала организацията на един такъв пробег?
– По предварителни разчети около 30 000 евро. Само предвиденият награден фонд е близо 8000 евро. Състезанието е за мъже, и жени, като сме предвидили да има награди за по-възрастните любители на бягането – над 40 и над 50 години. Предвиждаме стартът да е в Гюргево, а финалът – в Русе. Разстоянието е 15 км. Искаме пробегът да се превърне в истински празник на спорта.
Подгрявате с турнира „Младост“ през май. Той се превърна в традиционен, за коя поредна година се провежда?
– За четвърти пореден път, на Градския стадион в Русе ще се проведе международният турнир „Младост“. Участниците са над 200, на възраст 16-17 години. Отново разчитаме на международно участие. Поканили сме всички побратимени градове. Вече са потвърдили присъствие и страните, членки на Балканската асоциация по лека атлетика. На това състезание могат да бъдат покривани нормативи за Европейското първенство – юноши и девойки, младша възраст, което ще се проведе за пръв път в Баку. Очаквам силно участие на русенските лекоатлети и нищо чудно да бъдем изненадани от нов републикански рекорд и покрит норматив за европейско първенство.

Общо
Евгени Игнатов: Международен шосеен пробег Русе – Гюргево ще се проведе за пръв път през септември
Заглавие
Евгени Игнатов: Международен шосеен пробег Русе – Гюргево ще се проведе за пръв път през септември
Описание
Един от най-титулуваните русенски лекоатлети Евгени Игнатов е победител на 5000 м. на алтернативните олимпийски игри в Москва през 1984 година, вицеевропейски шампион на 3000 метра в Гренобъл, Франция и национален рекордьор на България.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker