Новини

Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради

Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради
Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради

Фасади от водорасли могат да отопляват и охлаждат сгради. Фитопланктоните се трудят денонощно, за да осигурят 50 до 70 процента от кислорода на планетата. Става въпрос за микроводорасли, които обитават сладководните басейни и океаните. Подобно на растенията на сушата, те фотосинтезират, тоест превръщат въглеродния диоксид в кислород и биомаса. Защо пък фитопланктонът да не бъде допуснат и в градовете? Този въпрос ни задават от предавенот „Зелена светлина – на фокус“ по БНТ.
Жереми Прево, изследовател в университета в Нант казва: “На всеки десет до 24 часа клетките им се делят. Една клетка-майка се превръща в две клетки-дъщери. Процесът се повтаря, а нарастването на масата е значително. Биолози и архитекти търсят начин да въведат микроводораслите в устойчив градски модел. За тях фасадите на сградите се явяват най-привлекателното поле за действие.”
По примера на вертикалното земеделие се създават и условия за отглеждане на фитопланктон. Като начало е фотобиореакторът. Звучи сложно, но на практика представлява тънък аквариум, затворен между две стъкла. В него водораслите се развиват оптимално. Аквариумите се вграждат в така наречените биофасади, които се възползват от слънчевото греене в по-голяма степен от водните басейни. Това ги прави два до пет пъти по-продуктивни.
Независимо от специфичната култура, всички микроводорасли се нуждаят от въглероден диоксид. Системите за отопление на сградата го произвеждат. Отпадните води пък са идеален хранителен източник за фитопланктона. Светлината за фотосинтезата е в изобилие. От друга страна самата сграда има нужда от отопление и охлаждане. Моделът действа целогодишно, тъй като е в затворена система.
Жереми Прево, изследовател в университета в Нант: “Взаимодействието между двата компонента е определящо за иновативния модел. Това е същински метаболичен подход към сградата. Всъщност няма никакви отпадъци. А крайните продукти са: енергийна ефективност за зданията, антиоксиданти, масла за козметиката, храни за животновъдството, както и молекули за така наречената “зелена химия”, тоест да производство на биоразградима пластмаса.”
Оливие Шефер, архитект: “Известно е, че в днешно време към 50 процента от фасадите на сградите не се използват пълноценно. В бъдеще можем да си представим градове, които произвеждат полезен продукт. Върху фасадите ще могат да се отглеждат микроводорасли. Това не значи, че всички сгради ще бъдат в зелен цвят. Оцветяването ще варира според различните култури водорасли, които ще се отглеждат.”
Фитопланктонът играе основна роля в океаните при улавянето на въглеродния диоксид. При въвеждане на вертикалния модел за отглеждане на микроводорасли върху фасадите, сградите ще могат да поглъщат между три и пет пъти повече въглероден диоксид от зелените площи в градовете.

Общо
Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради
Заглавие
Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради
Описание
Оцветяването на сградите ще варира според различните култури водорасли, които ще се отглеждат
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker