Начало - Новини - Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради

Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради

Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради

Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради

Фасади от водорасли могат да отопляват и охлаждат сгради. Фитопланктоните се трудят денонощно, за да осигурят 50 до 70 процента от кислорода на планетата. Става въпрос за микроводорасли, които обитават сладководните басейни и океаните. Подобно на растенията на сушата, те фотосинтезират, тоест превръщат въглеродния диоксид в кислород и биомаса. Защо пък фитопланктонът да не бъде допуснат и в градовете? Този въпрос ни задават от предавенот „Зелена светлина – на фокус“ по БНТ.
Жереми Прево, изследовател в университета в Нант казва: “На всеки десет до 24 часа клетките им се делят. Една клетка-майка се превръща в две клетки-дъщери. Процесът се повтаря, а нарастването на масата е значително. Биолози и архитекти търсят начин да въведат микроводораслите в устойчив градски модел. За тях фасадите на сградите се явяват най-привлекателното поле за действие.”
По примера на вертикалното земеделие се създават и условия за отглеждане на фитопланктон. Като начало е фотобиореакторът. Звучи сложно, но на практика представлява тънък аквариум, затворен между две стъкла. В него водораслите се развиват оптимално. Аквариумите се вграждат в така наречените биофасади, които се възползват от слънчевото греене в по-голяма степен от водните басейни. Това ги прави два до пет пъти по-продуктивни.
Независимо от специфичната култура, всички микроводорасли се нуждаят от въглероден диоксид. Системите за отопление на сградата го произвеждат. Отпадните води пък са идеален хранителен източник за фитопланктона. Светлината за фотосинтезата е в изобилие. От друга страна самата сграда има нужда от отопление и охлаждане. Моделът действа целогодишно, тъй като е в затворена система.
Жереми Прево, изследовател в университета в Нант: “Взаимодействието между двата компонента е определящо за иновативния модел. Това е същински метаболичен подход към сградата. Всъщност няма никакви отпадъци. А крайните продукти са: енергийна ефективност за зданията, антиоксиданти, масла за козметиката, храни за животновъдството, както и молекули за така наречената “зелена химия”, тоест да производство на биоразградима пластмаса.”
Оливие Шефер, архитект: “Известно е, че в днешно време към 50 процента от фасадите на сградите не се използват пълноценно. В бъдеще можем да си представим градове, които произвеждат полезен продукт. Върху фасадите ще могат да се отглеждат микроводорасли. Това не значи, че всички сгради ще бъдат в зелен цвят. Оцветяването ще варира според различните култури водорасли, които ще се отглеждат.”
Фитопланктонът играе основна роля в океаните при улавянето на въглеродния диоксид. При въвеждане на вертикалния модел за отглеждане на микроводорасли върху фасадите, сградите ще могат да поглъщат между три и пет пъти повече въглероден диоксид от зелените площи в градовете.

Фасади от водорасли отопляват и охлаждат сгради
Оцветяването на сградите ще варира според различните култури водорасли, които ще се отглеждат

Коментари

Преминете на горе