Новини

Феминистка разходка в София на 8-ми май

Във фокуса на събитието са половите неравенства в историческа и съвременна персепктива

Феминистка разходка.
Проектът „Феминистка разходка – по женските места на паметта” е на Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ).

Проектът „Феминистка разходка – по женските места на паметта” е на Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ). Той предвижда организирането на културно-туристически маршрути и провеждане на серии от турове, представящи приноса на жените и женското движение в градските пространства на София, Русе и Благоевград през XIX и XX в. Във фокуса събитието са половите неравенства в историческа и съвременна перспектива. Новият сезон на Феминистка разходка в София започва на 8ми май, неделя от 11ч. в градинката между Ректората и Народното Събрание с тур на български език.
Проектът отразява чувствителната липса на проучвания и популяризиране на изследванията върху история на жените в българското публично и културно пространство. Основна задача е да се продължи проучването на женската публична, културна и стопанска история през XIX и XX век. и извън столицата – в Русе и Благоевград. Инициативата си поставя за задача да направи видими знания, които вписват жените в развитието на българското общество. Каузата на проекта е да образова, да пропагандира толерантност и равноправие, да легитимира и алармира за правата на жените, като насочва вниманието на широката общественост и младите хора към тези проблеми.
Феминистката разходка ще подтикне осъзнаването на приноса и значимостта на жените за града и ще окуражи присъствието на студентки, преподавателки, гражданки в общественото пространство като ги приобщи към значението на изследванията и историята на жените и пола.
Надеждата е да станат видими знания, които повишават чувствителността на обществото към неравенствата, основани върху пола. Представянето на резултатите от проучването в съответните градове ще се осъществи чрез организиране на турове по „женските места на паметта” в София, Русе, и Благоевград. Във всеки град са предвидени по пет тура, които трябва да се проведат от месец май до месец юли 2016 г. вкл.
През 2015 г. с помощта на Българския фонд за жените БАУЖ реализира първата в столицата „Феминистка разходка“, фокусирана върху делото и живота на значими за културата и публичното пространство на София женски фигури. На културно-туристическите маршрути из женските места на паметта в София участваха повече от 200 души – гости и жители на столицата. Организатори бяха Българска асоциация на университетските жени, Магистърска програма по история на жените/половете към Философски Факултет на СУ (МАТИЛДА) и фондация „Билитис“.

Общо
Феминистка разходка в София на 8-ми май
Заглавие
Феминистка разходка в София на 8-ми май
Описание
Във фокуса на събитието са половите неравенства в историческа и съвременна персепктива.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker