Новини

Фестивал за зелено кино в Русе от 28 до 30 октомври

Освен прожекциите, фестивалът включва и две срещи-дискусии на еко и кино теми

Зеленият лъч
„Зеленият лъч – кино за природата и хората“ е фестивалът, който организират от Туристическо дружество Приста и Национална федерация за алтернативно кино – група РУСЕФИЛМ.

„Зеленият лъч – кино за природата и хората“ е фестивалът, който организират от Туристическо дружество Приста и Национална федерация за алтернативно кино – група РУСЕФИЛМ. Събитието стартира на 28 октомври и ще продължи до 30 октомври.
Фестивалът ще бъде открит на 28 октомври от 17:30 ч. във Възрожденско читалище „Зора“, със знаковия за русенци филм „Дишай“.
На 29 и 30 октомври ще бъдат показани авторски филми на тема природата и хората – в конфликт или в хармония. Зрителите ще научат за успешни зелени практики и щадящ туризъм, за русенски еко и туристически инициативи по дунавските острови и в планината, за богатствата на ПП Русенски Лом и пещерата Орлова чука.
Разположен на около 20 километра южно от Русе. Паркът е наречен на река Русенски Лом – последния десен приток на река Дунав.
На 26 февруари 1970 г. районът е обявен за народен парк с площ от 22 267 декара. Територията на природен парк се намирала по поречията на реките Баниски (Мали) Лом, Черни Лом и Бели Лом. През 1986 г. Комисията по опазването на околната среда към Министерския съвет внася предложение за прибавянето към територията на народния парк на още 27 362 декара като по този начин територията на парка да стане 49 629 декара.
Границите на парка, които са валидни и днес, са приети през 1989 г. Територията на природния парк е 3260 хектара. През 1989 г. е изготвен и цялостен проект за стопанисването и опазването на териториите, които са включени в парка.
Орлова чука е пещера в Дунавската хълмиста равнина, намираща се на територията на Община Две могили, България. В нея са открити останки от праисторически хора и мечки. Пещерата е електрифицирана и достъпна за посещения.
Намира се на десния склон на долината на река Черни Лом на 6 км източно от Две Могили и на 2,5 км източно от село Пепелина, село Широково, село Острица, на 45 km от град Русе. Входът на пещерата е на височина 40 метра над речното ниво, надолу до входа на пещерата води стръмна пътека с изградени стълби. От входната площадка се открива гледка към природен парк „Русенски Лом“ и красивите скални забележителности наоколо.
Освен прожекциите, фестивалът включва и две срещи-дискусии на еко и кино теми, както и награждаване на млади участници в кино заниманията на тема Русе, природа и архитектура.
Проектът се реализира с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – социален проект на Еконт, в рамките на конкурс „Знание и растеж“.

Общо
Фестивал за зелено кино в Русе от 28 до 30 октомври
Заглавие
Фестивал за зелено кино в Русе от 28 до 30 октомври
Описание
Освен прожекциите, фестивалът включва и две срещи-дискусии на еко и кино теми.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker