Новини

Смокинята – богата на витамините А и С

На второ място е по съдържание на калций след портокала

Смокинята – богата на витамините А и С
Смокинята – богата на витамините А и С

Това е растението, което Адам е използвал, за да прикрие своята интимност. Може би вече сте отгатнали, че става въпрос за смокинята. Тя е едно от най-старите растения на Земята. Родината й е Югозападна Азия.
Всеки знае, че ядливата част са плодовете (зелени, узрели, сухи), но в народната медицина намират приложение и листата, и цветовете на смокинята. Използват се за лечебни отвари.
Смокинята има един от най-богатите химични състави. В сто грама пресни смокини се съдържат 71 гр. вода, 1 гр. белтъчини, о,4 г. мазнини, 16 гр. въглехидрати и доставят на организма 65 калории. Плодове са сладки, защото преобладава глюкозата, но фруктозата също не е в малки количества. Най-малко е количеството на захарозата. Чрез смокинята можем да си доставим нужните количества за организма от витамин С и витамин А. В нея се съдържа и целулоза. А количеството пектин в нея със своите желиращи свойства подобрява качествата на сладката и конфитюрите.
Богатото съдържание на калий в смокините я прави подходящия плод за хора със сърдечносъдови заболявания като хипертония, застойни отоци и други. Щедър е и на желязо и манган – в подкрепа лечението на анемии; на магнезий – за преодоляване на констипация (запек) и подобряване на мускулния тонус. Изобилието от захари и калий в смокините ги прави полезни за страдащите от сърдечносъдови заболявания, защото отпуска и разширява съдовете.
Смокинята се нарежда на второ място след портокала по съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява количеството калций, съдържащо се в една купичка с мляко. Ензимите, които се съдържат в състава на смокиновите плодчета, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от съдови тромбози. Богати са и на витамин В, което ги прави изключително полезни при заболявания на нервната система.

Листата на смокинята имат и фунгицидно (противогъбично), бактерицидно и противопаразитно действие, използвано при стомашни и чревни болки, при болестта на Бюргер (запушване на кръвоносни съдове).
Листата на смокинята имат и фунгицидно (противогъбично), бактерицидно и противопаразитно действие, използвано при стомашни и чревни болки, при болестта на Бюргер (запушване на кръвоносни съдове).

Установено е, че в плодовете на смокините е открит растителния ензим фицин, които има свойството да разтваря тромбите. Това е и причината смокините да се препоръчват за лечение на тромбоемболии.
Не малка роля играят смокините при профилактиката на хипертонията и са полезни при венозна недостатъчност. Те успокояват силното сърцебиене и действат благоприятно на кръвотворните процеси.
Сварени в прясно мляко, се прилагат като лечебно средство при остро възпаление на горните дихателни пътища, трахеите, бронхити. Ето и рецептата за изготвянето на лечебната отвара – 2 с.л. ситно надробени сушени смокини се варят няколко минути в1 ч.ч. прясно мляло или вода. От същата отвара се пие 2-4 пъти дневно при болести на бъбреците, при анемия, гастрит и запек. Същата отвара се прилага за гаргари при ангина.
А чай от сушени смокинови листа се препоръчва при ентерити и ентероколити. Смокиновият плод има лек слабителен ефект. Но по-интересно е, че семената на смокинята имат по изразено слабително действие и при запек се приемат по 10-15 семена.
Листата на смокинята имат и фунгицидно (противогъбично), бактерицидно и противопаразитно действие, използвано при стомашни и чревни болки, при болестта на Бюргер (запушване на кръвоносни съдове). Външно запарките се употребяват за гаргара при гърлобол/зъбобол, за налагане на лапи при гнойни рани по кожата и изгаряния, за бани, компреси и др. Вътрешно се прилагат като билков чай: 2 супени лъжици от изсушените смокинови листа се заливат с 500 мл вряла вода, киснат 2 часа, а количеството се изпива по равни части преди ядене 4 пъти през деня.
Външно отварата от смокинови листа се прилага за топли компреси или циреи. Понякога, за да се ускори узряването и отварянето на цирея, той се налага с пресни сушени плодове. Млечният сок на смокините се прилага при лечение на акне и за премахване на кокоши тръни и мазоли.
Трябва да обърнем внимание, че плодовете на смокинята не бива да се употребяват от хора със захарен диабет. Смокините са забранени и за хора страдащи от подагра заради голямото количество оксалова киселина, която съдържат.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker