Новини

Финландия прави революция в образованието

В България реформата цикли, неграмотните все повече

Финландия- ученици.
Финландия е първата страна в света, която ще направи революция в образованието.

Финландия е първата страна в света, която ще направи революция в образованието. Тя планира да премахне учебните предмети, защото времето, в което живеем изисква друг тип подготовка. Светът вече е високотехнологичен, изисква широки и разнопосочни знания и политиците на северната страна искат да отговорят на предизвикателствата на времето.

Затова реформата ще заложи на интердиспилинарния подход. Вместо учениците да изучават отделни предмети по стария модел, те ще изучават събития и явление в тяхната свързаност и обусловеност. Втората световна война например ще се разглежда от гледна точка на историята, географията, математиката. В учебния час „Работа в кафене“ учениците ще получават знания по английски език, икономика, комуникационни умения. По темата „Време“ в началния курс занятието ще се провежда на английски език, на дъската ще е картата на Европа, а учениците ще сравняват климатичните условия на различните европейски страни. По този начин едновременно ще изучават на английски език и география.
Идеята е сами учениците да избират какво искат да изучават според своите способности и професионалните си амбиции. Тяхното обучение трябва да отговаря на въпроса „Какво ми е необходимо да знам?“
Финландците са разбрали, че училището не трябва да подготвя хора, които умеят да решават кръстословици, имат много теоритични знания и малко практически опит. Те са осъзнали, че в основата на успешните хора и държави стои не просто някакво знание, а умението да употребяваме това знаниие, да анализираме, да вземаме решения, да работим в екип, като се допълваме, да бъдем креативни и не на последно място да запазим любопитството и креативността си.
Традиционното общуване „учител-ученик“ е другата съществена промяна. Учениците вече няма да седят на чинове, нито пък ще бъдат стресирани с обичайното, както в България, изпитване. Вместо това децата ще работят в малки групи, ще обсъждат и решават проблеми. Новата система на образование ще изисква и сътрудничество и между учителите, специалисти по различни предмети. Около 70% от учителите в Хелзинки вече са започнали да се подготвят, за да отговорят на изискванията на новата система за представяне на информацията и в резултат на това ще получат повишение на заплатата. Впрочем системата вече се тества и учителите, които са проявили смелост да я приложат, вече са получили по-високо заплащане. Очаква се промените да бъдат доведени до край до 2020 г. Те първо ще се реализират при учениците от 16 години нагоре.
Българското образование не само че не мисли за бъдещето, то до голяма степен се е върнало назад във времето, а реформите са предимно формални и палиативни. Особено в малките населени места, където ежегодно учениците намаляват, само и само да ги задържат в клас, се реализира нещо като модела на школото на хаджи Генчо. Жалко, защото бъдещето е на образованите, а репортажи от последните избори показаха колко застрашително е нараснала неграмотността.

Габриела Стефанова

Общо
Финландия прави революция в образованието
Заглавие
Финландия прави революция в образованието
Описание
В България реформата цикли, неграмотните все повече.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker