МедицинатаНовини

Имплатираха първото изкуствено сърце във Франция

Успехът на интервенцията ще даде шанс за живот на много пациенти със сърдечна недостатъчност и без надежда за донор

Автономно изкуствено сърце, създадено от френската компания „Карма”, е имплантирано на пациент, страдащ от терминална сърдечна недостатъчност.
Автономно изкуствено сърце, създадено от френската компания „Карма”, е имплантирано на пациент, страдащ от терминална сърдечна недостатъчност.

Автономно изкуствено сърце, създадено от френската компания „Карма”, е имплантирано на пациент, страдащ от терминална сърдечна недостатъчност. Първата по рода си операция в света е извършена от екип на болницата „Жорж Помпиду“ в Париж. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.
За операцията е получено одобрението на френските власти в края на септември. Резултатът от тази интервенция е от изключително значение с оглед на перспективите, които се откриват пред болните, които сега години наред чакат подходящи донори.
„Щастливи сме от тази първа имплантация, но би било рано да се вадят заключения, защото това е само една имплантация и постхирургичният период все още е много кратък“, коментира генералният директор на „Карма” Марсело Контиви, цитиран в комюнике. Компанията е създадена от хирурга Ален Карпентие, известен в цял свят с изобретяването на сърдечните клапи Карпентие-Едуардс. Тя си поставя за цел да запълни недостига на органи за присаждане, на който стават жертва десетки хиляди хора, болни от напреднала сърдечна недостатъчност.

За операцията е получено одобрението на френските власти в края на септември.
За операцията е получено одобрението на френските власти в края на септември.

Протезата на „Карма” имитира напълно нормалното човешко сърце с две сърдечни камери, които мобилизират кръвта, както би го направил сърдечният мускул с прихващачи, които позволяват ускоряване или забавяне на сърдечния ритъм, увеличаване, намаляване на дебита. Когато болният спи, те намаляват. Когато се изкачва по стълбите, се ускоряват, така че няма нищо общо с механична помпа. Това съобщава още през септември съоснователят на компанията Филип Пулти.
Пациентът, на когото е присъдено изкуственото сърце, е бил с опасност на живота и без друга терапевтична алтернатива. Такова е било изискването на френските здравни власти, за да одобрят експерименталната операцияа. Карма уверява, че изкуственото сърце ще може да спасява всяка година живота на десетки хиляди хора без риск да бъде отхвърлено и осигурявайки им безпрецедентно качество на живот.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker