Новини

Физическите упражнения влияят положително на умственото здраве

Стресът е другият фактор, който предизвиква морфологични промени в невроните, което влие негативно върху мозъчната пластичност

Тези открития са от особено значение за здравето на мозъка и с оглед на застаряващото население на Европа.
Настоящата статия ще посветим на връзката между физическата активност и умственото здраве.

За здравето на мозъка има 4 основни ключа – хранене, физическа активност, избягване на постоянния стрес и интелектуални занимания, наречени фитнес за мозъка. В предишната статия ви запознахме с начина, по който храната влияе върху мозъка. Настоящата статия ще посветим на връзката между физическата активност и умственото здраве. Ще засегнем и въпроса за стреса.

Физическите упражнения влияят положително върху познавателните способности и стимулират неврогенезата (способността на мозъка да се адаптира и да създава нови мозъчни клетки), при това независимо от възрастта. През 90-те години положителното влияние на упражненията върху мозъка учените свързвали с общото благотворно въздействие върху организма. Днес вече има доказателства за невробиологична основа на този благоприятен ефект. Днес вече науката е установила, че редовната физическа активност допринася за увеличаване на нивото на BDNF, вид протеин, наречен Мозъчен невротрофичен фактор. Той е от първостепенно значение за когнитивните функции и намалява риска от дегенаративни процеси, удар и депресия, което се дължи на неврозащитните му функции. BDNF се оказва, че стимулира растежа на нови неврони и синапси и допринася за съхраняването на мозъчните клетки. Простичко казано, физическите упражнения предизвикват биохимични промени, които влияят на мозъка и особено на хипокампуса, който е свързан с паметта и ученето. Интересно е, че при аеробна активност е измерен чрез ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) по-голям обем на сивото вещество, което съдържа неврони и е разположено в кората на главния и малкия мозък и във вътрешността на всички мозъчни ядра. Тези открития са от особено значение за здравето на мозъка и с оглед на застаряващото население на Европа.
Специалистите съветват да се вземат мерки, още когато човек достигне средна възраст.
При намаляване на нивата на естроген по време на менопаузата се компрометира невронната функция, оцеляването на невроните, тъй като синтезът на BDNF също намалява. Естрогенът има положителен ефект върху невропластичността, т.е. върху възможността на мозъка да се променя и адаптира спрямо значими промени в организма и околната среда, като реорганизира нервната система чрез активиране на функционално неактивни нервни клетки. Стресът е другият фактор, който предизвиква морфологични промени в невроните, което влие негативно върху мозъчната пластичност.
Движението намалява стреса, подобрява настроението и стимулира преобразуването на невронните вериги в мозъка. Освен всичко друго упражненията са прости, безплатни и активират биохомичните процеси в мозъка, които влияят на невропластичността.
Както вече споменахме, едно от тайните оръжия срещу депресията, са редовните физически упражнения. Каква е връзката, ли? Физическата активност нормализира инсулиновата резистентност и стимулира отделянето на хормоните на щастието и невротрансмитери, които контролират настроенията в мозъка. Същият биохимичен процес влияе и върху елиминирането на стреса.
Физическата активност освен че стимулира производството на Мозъчен невротрофичен фактор, тя увеличава синтеза и на съединения с неврозащитни функции, подобрява и увеличава притока на кръв в мозъка, намалява отлагането на плаки в мозъка, характерно за болестта Алцхаймер.
Поредица от различни проучвания и наблюдения са установили, че дори само ходенето пеша няколко пъти седмично по 15-20 минути влияе благотворно върху вниманието и визуално-пространствената обработка. Установено било, че с повишаване на аеробната форма на физическа активност, ползите на мозъка се увеличавали. Това се дължи на повишеното количество кислород, което навлиза в кръвта, а от там и в мозъка. Изводът е, че кардио тренировките като ходене, тичане, каране на колело, плуване и други подобни спортове не само ще подобрят физическото ви състояние, но и ще повлияят положително върху здравето на мозъка. А за това си заслужава човек да инвестира време и усилия в спорт и разходки.

Общо
Физическите упражнения влияят положително на умственото здраве
Заглавие
Физическите упражнения влияят положително на умственото здраве
Описание
Стресът е другият фактор, който предизвиква морфологични промени в невроните, което влие негативно върху мозъчната пластичност.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker