Новини

„Дунав“ с нови попълнения на русенския Карнавал

Русенски Карнавал 2016 - екипът на кмета Пламен Стоилов
Русенски Карнавал 2016 – част от екипа на кмета Пламен Стоилов

Хиляди русенци и гости на града се включиха в традиционния Карнавал на площада.

В 18 ч. три лъча се запътиха към голямата сцена пред Съдебната палата, където концерт изнесоха любимците на поколения българи – дует „Ритон“. Кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри още по-пъстрото и по-мащабно събитие, което надскочи миналогодишното издание с препълнен площад от щастливи граждани. Той връчи ключа на града на новите двама крале и две кралици – Мирела, Пресияна и Симеон от „България търси талант“ и тежкоатлетът Стилиян Гроздев.
Кметът Стоилов се обърна към публиката и участниците: „Отново градът ни се превърна в център на карнавала и това се случва благодарение на вас! От година на година този празник ще става все по-уникален, защото сме заедно. Русе става още по-красив за нас и за децата ни, които са нашето бъдеще“.

Хиляди русенци и гости на града не се изплашиха от жегата, а се забавляваха заедно
Хиляди русенци и гости на града не се изплашиха от жегата, а се забавляваха заедно

Заедно с русенския градоначалник на карнавала пристигнаха и дамите от неговия екип, преобразени като футболисти от ФК „Дунав“. Зам.-кметовете Даниела Шилкова и Наталия Кръстева, главният архитект Живка Бучуковска, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и PR-ката Мария Иванова се появиха в официалните екипи на момчетата от „Дунав“, които тази година, в която „Русе е европейски град на спорта“, завоюваха мястото си в „А“ група. Спортното намигване беше и препратка към Европейското първенство по футбол, което ще продължи до 10 юли. Темата на карнавала също беше спорт, затова и не беше учудващо, че имаше много русенци, които се бяха маскирали като тенесисти, хора с канута и др.

"Само Дунав!"
„Само Дунав!“ се чуваха възгласи от всички страни

В същото време гигантско хоро се изви на площада пред Общината от фолклорен лъч, включващ над 400 участници. В градината около Паметника на свободата млади автори рисуваха на тема спорт.
Първото шествие тръгна от площад „Батенберг” с участници от русенските училища и читалищата и стигна до Първа сцена пред Съдебната палата, предвождано от Общинския духов оркестър и мажоретния състав „Естрийм” към ОМД – Русе. От ресторант „Хепи” се включи Китайски дракон на децата от СОУ „В.Левски”, а водеща беше Печенката.

Фолклорната сцена беше пъстра и наситена с присъствие
Фолклорната сцена беше пъстра и наситена с присъствие

Второто шествие, водено от фанфарния оркестър на Ветово, започна пред Операта и събра деца от русенските детски градини, ДВГ ”Слънце” на ОбДЦКИ с ръководител Наталия Константинова и деца, доведени от родителите си, стигайки до Втора сцена с водещ Бате Енчо на площада пред Доходно здание.
Третото шествие тръгна от Мемориала на загиналите във войните пред Пети пехотен полк, където се събраха всички фолклорни формации на града и Младежкия дом. Те минаха по Главната улица, стигайки до Трета сцена пред Пленарна зала на Община Русе, където водеща беше Мина Маринова.

Кметът Пламен Стоилов с тазгодишните двама крале и две кралици
Кметът Пламен Стоилов с тазгодишните двама крале и две кралици

Четвърта сцена бе издигната пред паметника на Свободата. Там, в 19ч., фанфарният оркестър на Ветово откри конкурса за най-добър костюм и маска. Бяха приготвени грамоти и награди за най-атрактивните участници.
Гост-изпълнители на празника бяха Дует „Ритон”, Адриана Николова (Печенката), Бате Енчо, Християна Лоизу, Калин Вельов, Brazilian singer Julia Martins & Amazonia Dance Project. Празникът завърши късно вечерта с пищна заря под небето на Русе.

Общо
Описание
Хиляди русенци и гости на града се включиха в традиционния Карнавал на площада.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker