Новини

За живота на дивите животни! 5 юни – Световен ден на околната среда

Нулев толеранс за нелегалната търговия с диви животни

Световен ден на околната среда.
Бумът на незаконната търговия с диви животни разрушава ценното биоразнообразие на Земята, ограбва природното наследство и води до изчезването им.

За шеста поредна година в мащабната кампания на bTV „Да изчистим България заедно” участват хиляди доброволци, частни фирми и държавни институции. Кампанията е част от Глобалното гражданско движение Let’s Do It World (Нека да го направим, свят). Участниците в инициативата могат да маркират почистените зони в картата на кампанията, като посочват броя на участниците, името на организацията, обема на почистената площ. Към картата могат да се прикачват снимки преди и след почистването.
Бумът на незаконната търговия с диви животни разрушава ценното биоразнообразие на Земята, ограбва природното наследство и води до изчезването им. Убиването и контрабандата на животни разрушава икономиката и екосистемите, дава възможности за разрастване на организираната престъпност в тази сфера, води до корупция и несигурността в света.
Престъпленията с диви животни застрашават емблематични видове слонове, носорози, тигри, горили и морски костенурки. През 2011 г., изчезва Яванския носорог във Виетнам, в същата година изчезват и последните черни носорози в Камерун. Човекоподобните маймуни са вече изчезнали в Гамбия, Буркина Фасо, Бенин и Того. Двойнорогата птица носорог, китайския панголин, диви орхидеи и дървета като Розово дърво, цветя и дървета, причисляващи се към дивата природа също изчезват.
Огромните усилия за справяне с незаконната търговия вече имат успех. Те са подпомогнати от прилагането на по-строги закони, информационни кампании, инвестиции в опазването на популациите. Въпреки това, много видове остават изложени на риск от изчезване и затова са необходими усилие на всеки един от нас, за да се преборим с това.
Как да го направим? Необходимо е повече хора да разберат вредата, която нанася незаконния бизнес върху нашата околна среда, прехрана, общност и сигурност. Ние трябва да променим навиците и поведението си , така че да няма търсене на незаконни продукти от дивата природа. Държавите и различни международни организации трябва да прилагат по-строги закони и мерки за борба, с тези, които искат да ги пренебрегнат.
Тази година, темата на Световния ден на околната среда – „За живота на дивите животни!“ ни приканва да отбележим всички видове под заплаха и да предприемем действия, като подпомогнем опазването им за бъдещите поколения. Това могат да бъдат животни и растения от нашите местни райони или такива на национално и световно ниво, защото изчезването на местни видове, ще доведе и до глобалното им изчезване.
Където и да живеете, бъдете нетолерантни към нелегалната търговия с диви животни, на думи и на дела.
Официален сайт на Световния ден на околната среда: https://wed2016.com/
Ежегодно през учебната година експерти от отдел ,,Профилактика на болестите и промоция на здравето” провеждат здравно-образователни лекции и беседи, мултимедийни презентации и филми сред учениците от русенските училища и детски заведения, организират отбелязването на дните от календара на СЗО свързани с околната среда.

За живота на дивите животни! 5 юни – Световен ден на околната среда
Нулев толеранс за нелегалната търговия с диви животни.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker