Новини

Откриха обновената болница в Бяла

МБАЛ „Юлия Вревская“ е със 120-годишна история

Зам.- областният управител Айлян Карамехмедова, кметът на Община Бяла Кольо Келерджиев, директорът д-р Ботьо Ботев и Тамара Кулева прерязаха лентата
Зам.- областният управител Айлян Карамехмедова, кметът на Община Бяла Кольо Келерджиев, директорът д-р Ботьо Ботев и Тамара Кулева прерязаха лентата

Зам.- областният управител Айлян Карамехмедова, кметът на Община Бяла Кольо Келерджиев, директорът д-р Ботьо Ботев и Тамара Кулева – представител на управляващия орган в Русенска област, прерязаха днес лентата на обновената МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла. Това се случи под звуците на общинския оркестър и в присъствието на зам. – областния управител Милена Хинкова, председателя на Общински съвет – Бяла Анелия Тюркеджиева, общински съветници, председателят на ОС на БЧК – Русе д-р Руденко Йорданов, персонала на лечебното заведение и много други гости. Отец Георги отслужи молебен за здраве и успех и освети зданието. В обръщенията си гостите и домакините изказаха благодарност към всички, допринесли за подготовката и изпълнението на важния за региона проект.

До момента в болницата са преминали 6200 пациенти, а през миналата година те са били 5600. Създадени са условия за обслужване на гражданите не само от Община Бяла, но и от съседни общини от областта. Идват дори нуждаещи се от медицинско обслужване от Свищов и Попово.
Ръководителят на проекта Станислав Стоянов представи накратко работата по него по време на специална пресконференция.

МБАЛ "Юлия Вревская" е със 120-годишна история
МБАЛ „Юлия Вревская“ е със 120-годишна история

Болницата в Община Бяла е със 120 – годишна история. През това време тя се превърна в естествен център за активно лечение на населението на Община Бяла. След това се присъединяват и другите общини – Борово, Две могили, Ценово и Полски Тръмбеш. В близките години в болницата не са правени сериозни инвестиции както в инфраструктурата, така и в оборудване. Тази възможност е дадена от Министерството на регионалното развитие чрез Оперативната програма „Регионално развитие“. Ремонтът възлезе на 4 438 327 лева като собственото дофинансиране бе само 33 000 лева. Проектът наложи местното ръководство на Община Бяла и Общински съвет да одобрят дългосрочен кредит в размер на четвърт милион лева, който да помогне да се изпълни изцяло енергийната ефективност /нужен за пълна външна изолация и цялостна подмяна на дограмата/. По този начин ще се намалят разходите за отопление и осветление в болницата. Наред с това ще се плащат и по – малки данъци. В близките 15 години проекта трябва да „избие“ инвестицията.
В същото време е подменено изцяло оборудването на болницата. Доставено е и се използва нова техника за диагностика, лечение и долекуване с оглед подобряване и модернизиране на съществуващата здравна инфраструктура на болницата. Осигурен е и достъп до МБАЛ на всички групи в неравностойно положение, с което все още не могат да се похвалят всички здравни заведения и обществени институции у нас.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker