МедицинатаНовини

Рамкови договори за медицински и дентални дейности ще има през 2014 г.

Цените на 34 клинични пътеки се вдигат от новата година

През 2013 г. рамков договор между НЗОК и съсловната организация на лекарите не е бил сключен.
През 2013 г. рамков договор между НЗОК и съсловната организация на лекарите не е бил сключен.

Министерството на здравеопазването вече е подписало Националните рамкови договори за 2014 г. – съответно, за медицински и за дентални дейности. Само да припомним, че през 2013 г. рамков договор между НЗОК и съсловната организация на лекарите не е бил сключен.
Според постигнатите споразумения ще се дава възможност за повишаване на качеството на предоставяните здравни услуги за гражданите и за подобряване на заплащането за дейност на изпълнителите на медицинска помощ.
Цената за диспансерно наблюдение на здравноосигурените лица (ЗОЛ) с повече от една диагноза се повишава от 9.00 лв. на 9.50 лв. Първичният преглед за консултация при специалист се вдига с един лев и от 17.00 лв. става 18.00 лв. С 50 стотинки се увеличава и вторичният преглед при специалист – от 9.00 лв. на 9.50 лв.
Пациентите, яваващи се пред ТЕЛК, трябва да знаят, че от новата година процедурата за освидетелстване или преосвидетелстване е вече улеснена. Пак през 2014 година лекарите в лечебните заведения ще могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод. Това също е в помощ на пациентите и така няма да се изразходват ненужно пари за изследвания.
Промените в болничната медицинска помощ са свързани с повишаване на цените на някои клинични пътеки и процедури.
От 2014 г. четирите процедури за хемодиализа се увеличават с по 4.00 лв., като за хрониохемодиализата вместо 140 ще се заплащат 144 лв., за перитонеална диализа с апарат цената от 126 става 130 лева, цената за перитонеална диализа без апарат се увеличава от 89 на 93 лв., а за диализно лечение при остри състояния вместо 140 лв., НЗОК ще заплаща 144 лв. през 2014 г. Общото увелечение за 4 – те процедури за хемодиализа е 2 148 219 лв.
И процедурата за интензивно лечение скача от 357 лв. на 426 лв.

Лекарите в лечебните заведения ще могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.
Лекарите в лечебните заведения ще могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.

От 2014 се увеличават цените на 34 клинични пътеки. Общата стойност възлиза на 14 260 970 лв. и е по специалностите: нервни болести, нефрология, пневмология, ендокринология, акушерство и гинекология, хирургия, неврохирургия, неонатология, ревматология и токсикология. За сравнение клиничната пътека за „Остра бъбречна недостатъчност при лица под 18 години“ от 883 става 950 лв.; тази за „Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система при лица под 18 години“ – от 900 на 1 200 лв.; за „Костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна при лица под 18 години“ – от 392 се увеличава на 450 лв.; за „Раждане, независимо от срока на бременността, разположението на плода и начина на родоразрешение“ – от 500 на 580 лв.; „Грижи за здраво новородено дете“ – от 141 на 160 лв.; „Възпалителни ставни заболявания при лица под 18 години“ – от 689 на 730 лв.
От новата година рецептите, с които са предписани медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, вече ще се изпълняват в аптеки, които работят по договор с НЗОК, без оглед на тяхното местоположение или на избора на общопрактикуващ лекар от здравноосигурените лица. Досега тези рецепти са били изпълнявани в аптеки, намиращи се на територията на областта, в която е бил осъществен изборът на общопрактикуващ лекар.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker