Новини

Безплатни изследвания на кръвната захар в Русе

Четири маратона в подкрепа на хората със захарен диабет

Диабет -инсулин.
На 14 ноември /понеделник/ се отбелязва Световния ден за борба с диабета. Във връзка с това университетската болница ще извършва безплатни измервания на кръвната захар.

На 14 ноември /понеделник/ отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По този повод в същия ден Русенската университетската болница ще извършва безплатни измервания на кръвната захар. Изследванията ще се проведат от 7:30 до 10:30 часа в партера на Хирургическия блок. Това изследване е абсолютно задължително да се извърши преди консумация на храна и напитки. Безплатни прегледи ще има и в МБАЛ „Медика“.
Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или усвоява добре инсулин – хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите. Хората над 18 години, засегнатите от болестта,са над 8.5% от всички диабетици. Скоростта, с която болестта се увеличава, е най-висока в държавите с ниски и средни доходи. Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници. Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар. Според Световната здравна организация диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г. Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стресът, наследствеността.
В София и още в три града днес се провеждат петкилометрови маратони, с които ще бъде отбелязан у нас Световният ден на диабета. Маратоните стартират в 10 часа сутринта с каузата „Променяме диабета!“, която е под патронажа на датския посланик Кристиян Конигсфелдт в партньорство с bTV Media Group и с подкрепата на „Ново Нордиск“. Тя ще се състои едновременно в Южния парк в София, на Гребния канал в Пловдив, в морските градини на Варна и Бургас, съобщават от сдружение „5 км парк. бг“. В случая „бягането“ не е просто бягане, а начин на живот. Целта на събитието е да повиши информираността на обществото относно захарния диабет и да фокусира вниманието на повече хора към физическата активност и здравословния начин на живот, които са предпоставка за превенцията на захарен диабет тип 2. В бягането може да участва всеки желаещ без ограничение в пол и възраст, включително инвалиди, родители с детски колички, както и с кучета на повод. Екипировката е по желание. Бяганията с кауза са безплатни за участниците и не се събират допълнителни дарения или регистрационни такси.

Общо
Безплатни изследвания на кръвната захар в Русе
Заглавие
Безплатни изследвания на кръвната захар в Русе
Описание
Четири маратона в подкрепа на хората със захарен диабет.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker