Новини

Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ „Софиямед“

 Глаукомата е на второ място като причина за слепота след катарактата

ДКЦ „Софиямед“ се включва в Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 8-ми до 14-и март.
ДКЦ „Софиямед“ предлага профилактични скринингови прегледи от 8-ми до 14-и март.

ДКЦ „Софиямед“ се включва в Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 8-ми до 14-и март.
Профилактичени скринингови прегледи, включващи измерване на вътреочно налягане чрез безконтактен томометър можете да направите в периода 9-13-ти март на територията на ДКЦ „Софиямед“ след предварително записване на тел. 0700 31 051! Прегледите са безплатни и не изискват направление.
Глаукомата е заболяване, което при повечето си форми протича без ранна симптоматика. Около 50% от пациентите, страдащи от глаукомата не знаят за това, тъй като заболяването се установява късно – най-често във фаза на напреднало увреждане, когато лечението не е достатъчно ефективно или не може да се приложи. Всеки човек е потенциално изложен на риск от развитие на глаукома.
Тя е невродегенеративно заболяване, при което настъпват характерни промени в диска на зрителния нерв (папилата) и в ретината. Те се изразяват в загуба на нервни клетки, водеща до атрофия и екскавация на зрителния нерв, които се съпътстват с прогресиращо ограничаване на периферното зрение и снижение на зрителните функции до слепота. Глаукомата е на второ място като причина за слепота след катарактата, но слепотата, причинена от катаракта, е оперативно лечима, поради което глаукомата остава на първо място като причина за невъзвратима слепота.
Съществуват обаче рискови групи хора, при които заболяването е по-често срещано. А именно такива с фамилна обремененост, най-често над 40-годишна възраст, пациенти със съпровождащи заболявания като захарен диабет първи тип, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, хипотиреоидизъм, с некоригирана и нелекувана миопия –късогледство, с вродени очни аномалии – пигментната глаукома и пациенти, които при последния си очен преглед са имали повишено вътреочно налягане.
Рисковите фактори за възникване на глаукома са многобройни. Най-важният от тях е повишеното вътреочно налягане. Нормално вътреочното налягане се движи между 10 и 21 mmHg. Рискът от възникване на глаукома се повишава пропорционално с повишаването на стойностите на вътреочното налягане над нормата. Широката денонощна амплитуда на вътреочното налягане също допринася за развитие на заболяването.

Общо
Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ „Софиямед“
Заглавие
Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ „Софиямед“
Описание
Глаукомата е на второ място като причина за слепота след катарактата
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker