Новини

Безплатни прегледи за Паркинсон в ДКЦ „Софиямед”

Рискът от развитието на болестта нараства с увеличаване на възрастта

На 11-ти април, специалистите от Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед” обявяват безплатни диагностично-консултативни прегледи.
На 11-ти април, специалистите от Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед” обявяват безплатни диагностично-консултативни прегледи за Паркинсон.

По случай Световния ден за борба с паркинсоновата болест -11-ти април, специалистите от Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед” обявяват безплатни диагностично-консултативни прегледи. Те ще се осъществяват в специализирания кабинет за диагностика и лечение на Парконсон в ДКЦ „Софиямед“ всеки четвъртък до края на месец април от 13:00 до 15:00ч. с предварително записване на тел. 0700 31 051!
Паркинсоновата болест (ПБ) е хронично, неврологично заболяване, което започва най-често след 50 годишна възраст. Рискът от развитието му силно нараства именно с увеличаване на възрастта, а причината за възникването му остава не напълно изяснена. ПБ се проявява с класически симптоми- хипокинезия /забавени и ограничени движения/, ригидност/мускулна скованост/ и тремор/треперене/ в покой.
Само 30% от болните, обаче се диагностицират през първата година на заболяването, тъй като първоначалните симптоми са неспецифични и често се пропускат. В късния стадий се появяват и други симптоми като нестабилност на походката с чести падания, вегетативни нарушения, разстройство на вниманието, паметта, съня и др.
„Разбира се целта на нас-специалистите е, това заболяване да се диагностицира навреме. При правилно лечение пациентите, които са в трудоспособна възраст могат да останат трудоспособни през първите 5 години от началото на заболяването и да бъдат с леко изразена инвалидност през първите 10 г. Поради това лечението трябва да се води от лекар-специалист и да се контролира поне веднъж на 3 месеца.
Проследяването на болните с ПБ е важно от една страна за самите пациенти, които получават компетентна помощ, така, че тези с хронични заболявания да имат по-високо качество на живот. От друга страна, правилното лечение би могло да доведе до икономически ползи за пациента и държавата, запазвайки ги по-дълго време самостоятелни и активни“, коментира д-р Татяна Стоянова – един от най-добрите специалисти в лечението на заболяването в България и невролог в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед”.
Чрез специализирания кабинет за Паркинсон в ДКЦ „Софиямед“ д-р Стоянова и нейните колеги- невролози предлагат на пациентите си възможност за диагностика и лечение с инструментални изследвания чрез най- съвременна апаратура-електромиография, скенер, ядрено-магнитен резонанс и др.

Общо
Безплатни прегледи за Паркинсон в ДКЦ „Софиямед”
Заглавие
Безплатни прегледи за Паркинсон в ДКЦ „Софиямед”
Описание
Рискът от развитието на болестта нараства с увеличаване на възрастта
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker